Piškotový dort s mascarpone recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
220 g cukr
1 špetka sůl
6 ks vejce
240 g hladká mouka
6 lžic stolní olej
na ozdobu
ovoce
1 balíček želatina
strouhaný kokos
krém
400 g mascarpone
1 kelímek smetana ke šlehání
1 balení ztužovač šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Bílky začneme šlehat a jakmile máme bílky lehce vyšlehané, přidáme špetku soli a pomaličku přidáváme cukr a šleháme do té doby, dokud bílek nedrží po namočení prstů špičku vzhůru. Buďte vytrvalí, šlehá se opravdu dlouho. Potom přidáme ostatní ingredience - žloutky, olej a hladkou mouku.

  2. Formu na korpus vymažeme máslem a vysypeme moukou. Korpus pečeme na 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus odstát 10 minut, poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Zatím vyšleháme šlehačku se ztužovačem a zašleháme mascarpone. Podle chuti krém osladíme cukrem moučka.

  3. Korpus rozkrájíme na pláty a pomažeme krémem. Také můžeme na jedno patro namazat marmeládu nebo krém posypat oříšky. Dort pomažeme nakonec po okraji a okraj obalíme ve strouhaném kokosu. Na vrchní část dortu namažeme krém a necháme zchladnout. Potom poklademe dort ovoce, například jahodami nebo jiným ovocem podle chuti.

  4. Želatinu v sáčku uvaříme podle návodu na balení, ale necháme ji vychladnout, aby nebyla tak horká a dort nepokazila. Jakmile je želatina vlažná, ale dá se s ní natírat, potřeme ovoce želatinou, aby se lesklo.

  5. Piškotový dort s mascarpone servírujeme jako lahodný moučník na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!