Pikantní zeleninové chutney recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek 1 kg paprika 0 kg cibule 0 kg rajče 3 ks feferonky 0 kg lilek 1 kg kapie 3 lžičky koření na čínu 1 dl slunečnicový olej 1 dl panenský olivový olej 1 lžička mletý černý pepř podle chuti 1 lžíce cukr 1 lžíce sůl
Postup Pikantní zeleninové chutney recept
Postup přípravy receptu
-
Lilek nameleme, cibule nakrájíme na jemno a česnek utřeme. Kapie a obyčejné barevné papriky nakrájíme na menší kousky (2 x 2 nebo 2 x 1 cm). Rajčata pokrájíme na menší kousky a vyjadřincujeme. Feferonky nasekáme nadrobno. Pro vyloženě pálivou směs použijeme 1 kg slovenských pálivých paprik místo těch obyčejných barevných.
Do většího hrnce nalijeme olivový a slunečnicový olej a na nich 5 minut podusíme lilek. Přidáme nakrájenou cibuli, kapii a papriku. Dále přidáme veškeré koření, sůl, rozsekané feferonky a dusíme dalších 20 minut.
Po uplynutí tohoto času vmícháme do směsi pokrájená rajčata, cukr s rozetřeným česnekem a odkryté mícháme ještě 5 minut. Poté tyčovým mixérem směs částečně promixujeme, ale ne na kaši!
Horkou směs plníme do skleniček, které ihned uzavíráme a stavíme vychladnout víčkem dolů. Směs by měla být lehce nasládlé česnekem navinulé pikantní chuti.
Chutney uchováváme v chladničce nebo pro dlouhý čas při normální teplotě. Pikantní chutney můžeme sterilovat 10 minut při 90 °C.
Pikantní zeleninové chutney lze použít k dochucení gulášů a různých omáček, pro výrobu masových směsí, přímo na topinku nebo jako směs s brambory či na těstoviny.