Pikantní zapečené brambory se slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g slanina
3 stroužky česnek
1 snítka petrželka
0 kg brambory
1 snítka rozmarýn
50 g parmazán
200 ml smetana ke šlehání
1 ks sušená chilli paprička
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme podélně na asi 0,5 cm silné plátky a ponoříme je na chvíli do hrnce se studenou vodou. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky nebo na nudličky. Rozmarýn, petrželku a chilli papričku nakrájíme nadrobno.

  2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme česnek, asi minutu ho smažíme, pak přidáme slaninu a necháme ji vyškvařit. Nakonec přidáme rozmarýn a chilli papričku. Směs zamícháme a odstavíme.

  3. Brambory slijeme, osušíme papírovou utěrkou a dáme je do zapékací mísy. Přidáme slaninovou směs, asi 3/4 sýra, smetanu, sůl, pepř a vše promícháme. Přikryjeme alobalem a dáme na asi 25 minut zapéct do trouby předehřáté na 190 °C.

  4. Poté odstraníme alobal, brambory posypeme petrželkou a lehce promícháme. Posypeme zbylým parmazánem a dáme již bez alobalu zapéct na dalších zhruba 25 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu.

  5. Pikantní zapečené brambory se slaninou podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!