Pikantní řízek ve smetanové omáčce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
800 g cibule
1-2 kelímky smetana
3 lžíce plnotučná hořčice
olej nebo sádlo
mletý černý pepř
1 kg srnčí maso

Postup přípravy receptu

  1. V tomto receptu jsem použil již snad všechny druhy masa (vepřové, krůtí, pštrosí, drůbeží, kančí, jelení, srnčí). Nejlepší je ovšem srnčí.

  2. Srnčí hřbet nebo kýtu nakrájíme ostrým nožem na asi 1 cm silné plátky. Z kilogramu masa bychom měli nakrájet asi 8 plátků - porcí. Maso opatrně naklepeme rukou. Pokud použijeme jiný druh masa, je možno jej naklepat paličkou.

  3. Každý plátek osolíme a opepříme. Naskládáme je na talíř, překryjeme fólií a necháme jej v lednici odležet. Maso potřebuje aspoň hodinu.

  4. Mezitím si oloupeme cibuli. Potřebujeme jí stejné množství jako masa, ale ne na váhu, ale na porce. Cibuli nakrájíme na plátky nebo čtvrtky.

  5. Vezmeme dostatečně velký kastrol. Musí v něm být dostatek místa na maso, cibuli a ještě omáčku.

  6. Do toho kastrolu naskládáme postupně vrstvu cibule a vrstvu masa. To všechno opakujeme, dokud nic nezbude. Vše zalijeme olejem nebo sádlem a dusíme, dokud maso nezměkne. Pak maso vhodným nástrojem vyjmeme a do zbytku v kastrolu přidáme 3 - 4 lžíce hořčice a smetanu. Podle chuti můžeme přidat sýr Smetanito. Krátce povaříme za vytrvalého míchání. Nakonec vratíme maso do kastrolu a je hotovo.

  7. Porci masa na talíři omáčkou přelijeme a nejlepší přílohou jsou opékané brambory nebo hranolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!