Pečené kuře s houskovou nádivkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
150 g strouhanka
0 l mléko
1 ks kuře
3 ks bílky
3 ks žloutky
2 ks housky
muškátový květ
80 g máslo na pekáč
60 g máslo na nádivku
čerstvá nebo sušená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přípravou nádivky. Změklý tuk našleháme se žloutky a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku zvlhčenou mlékem a strouhanku. Dochutíme muškátovým květem a nadrobno nasekanou nebo rozdrcenou sušenou petrželkou. Nakonec opatrně vmícháme pevně vyšlehaný sníh.

  2. Kuře očistíme a propláchneme proudem vody. Osušíme a naplníme nádivkou a břišní dutinu sešijeme kuchyňskou nití. Na pekáči rozehřejeme máslo ke kterému můžeme přidat i slaninu. Vložíme kuře a mírně podlijeme vývarem nebo teplou vodou, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby.

  3. Po 15 minutách pokličku sejmeme a kuře za občasného podlévání pečeme nejprve hřbetem nahoru a pak ho obrátíme, aby se upeklo stejnoměrně. Po upečení vyjmeme z masa nitě a kuře rozdělíme na 4 porce.

  4. Podávat můžeme s rýží, nebo pečeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!