Pečené kuře s fazolovou nádivkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
100 - 150 ml vývar
1 ks cibule
1 ks citron
150 ml bílé víno
olivový olej
čerstvý tymián
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
4-5 ks sušená rajčata v oleji
100 g chorizo
400 g sterilové bílé fazole

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň do kuřete. Oloupané chorizo nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek očistíme a jemně nasekáme. Okapaná sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Bílé sterilované fazole necháme okapat. Na malém množství olivového oleje za stálého míchání orestujeme chorizo, pak přidáme cibuli s česnekem, které necháme zesklovatět. Pak ke směsi vmícháme asi 1 lžičku lístečků čerstvého tymiánu, sušená rajčata a okapané fazole a vše pomalu opékáme asi 2 minuty, aby se všechny chutě propojily. Směs odstavíme z tepla a necháme prochladnout

  2. Připravíme si kuře, které očistíme, omyjeme, osušíme a dutinu břišní osolíme. Pak kuře naplníme fazolovou směsí, otvor uzavřeme citronem a zajistíme jehlami. Naplněné kuře potřeme silnou vrstvou olivového oleje, osolíme a posypeme lžičkou sladké papriky, kterou rozmasírujeme po celé ploše kuřete

  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, do pekáče nalijeme víno a vývar, vložíme kuře a pekáč zakryjeme alobalem. Takto připravené kuře pečeme asi 50 - 60 minut doměkka, poté alobal odstraníme, kuře potřeme vypečenou šťávou a dopečeme při 220 °C dorůžova

  4. Upečené kuře s fazolovou nádivkou vyjmeme z výpeku. Z kuřete vyjmeme citron, ze kterého vydlabeme veškerou dužinu přímo do výpeku, vše prošleháme a omáčku scedíme přes síto do misky. Pak z kuřete vyjmeme fazolovou náplň, kterou přelijeme částí omáčky a kuře naporcujeme

  5. Naporcované kuře rozdělíme na porce, obložíme fazolovou náplní s chorizem, přelijeme zbývající omáčkou a podáváme s opečeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!