Pečené kuře na zelí s houbami, zakysanou smetanou a bramborem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce olej
3 ks cibule
200 g zakysaná smetana
800 g kysané zelí
1 hrst nakládané houby
1 ks kuře bez drobů
podle chuti
sůl
kmín
mletý pepř
mletá pálivá paprika
podle potřeby
máslo
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si osolíme a opepříme kuře. Poté smícháme trochu mleté pálivé papriky s trochou oleje. Touto směsí potřeme celé kuře, nejlépe směs vetřít prsty (čím lépe směs vetřeme, tím lepší bude kůrčička).

  2. Dále si připravíme kysané zelí, vymačkáme z něj přebytečnou šťávu a nakrájíme. K nakrájenému zelí přidáme nakládané houby (množství podle vlastního uvážení) a zakysanou smetanu. Směs dobře promícháme.

  3. Nakrájíme si cibuli na kostičky a na másle jí osmažíme. Takto upravenou cibuli dáme na dno pekáče. Na cibuli vrstvíme směs zelí, hub a zakysané smetany a navrch všeho položíme kuře, které ještě posypeme kmínem.

  4. Brambory oloupeme a položíme kolem kuřete, okořeníme podle chuti.

  5. Kuře na zelí s houbami, zakysanou smetanou a bramborem přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 190 °C cca 60 minut, poté pekáč odkryjeme a ještě alespoň 20 - 30 minut dopékáme dozlatova.

  6. Kuře můžeme občas potřít šťávou, která se nám v pekáči tvoří.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!