Pečenáče z makrely recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks makrela olej na smažení podle chuti sůl marináda 750 ml ocet 1 ks cibule 0.3 ks celer 1 l voda 1 ks citron 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 ks bobkový list 3 kuličky nové koření 3 dl červené víno 5 kuliček celý černý pepř na obalení 5 ks bílek 150 g hladká mouka
Postup Pečenáče z makrely recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme ryby. Makrely vykucháme, zbavíme hlav a osolíme. Případně je můžeme vykostit a nafiletovat. Makrely osolíme a obalíme v mouce. Necháme je asi 1 hodinu oschnout.
Během hodiny si připravíme marinádu. Mrkev, petržel, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Zeleninu (kromě cibule) vložíme spolu s kořením do vody a uvaříme doměkka. Zatím si důkladně očistíme citron, nakrájíme jej na plátky a z těch vyjmeme pecky. Před koncem vaření vsypeme cibuli, citron a ocet s vínem. Základ jen krátce provaříme a necháme vychladnout.
Oschlé makrely obalíme v lehce našlehaných bílcích a ihned je z obou stran smažíme v rozpáleném oleji. Pak je necháme vychladit.
Smažené a studené makrely naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Je důležité, aby byly ryby úplně ponořeny. Zbylou marinádu nevyléváme. Ryby budou časem potřebovat dolít marinádou, takže ji uchováme v lednici.
Takto připravené pečenáče z makrel necháme 1 den uležet v teple. Pak je uložíme do lednice nebo jinam do chladu. Pečenáče by se měly marinovat alespoň 24 hodin.