Pečenáče z makrely recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks makrela
olej na smažení
podle chuti
sůl
marináda
750 ml ocet
1 ks cibule
0.3 ks celer
1 l voda
1 ks citron
2 ks mrkev
1 ks petržel
1 ks bobkový list
3 kuličky nové koření
3 dl červené víno
5 kuliček celý černý pepř
na obalení
5 ks bílek
150 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme ryby. Makrely vykucháme, zbavíme hlav a osolíme. Případně je můžeme vykostit a nafiletovat. Makrely osolíme a obalíme v mouce. Necháme je asi 1 hodinu oschnout.

  2. Během hodiny si připravíme marinádu. Mrkev, petržel, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Zeleninu (kromě cibule) vložíme spolu s kořením do vody a uvaříme doměkka. Zatím si důkladně očistíme citron, nakrájíme jej na plátky a z těch vyjmeme pecky. Před koncem vaření vsypeme cibuli, citron a ocet s vínem. Základ jen krátce provaříme a necháme vychladnout.

  3. Oschlé makrely obalíme v lehce našlehaných bílcích a ihned je z obou stran smažíme v rozpáleném oleji. Pak je necháme vychladit.

  4. Smažené a studené makrely naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Je důležité, aby byly ryby úplně ponořeny. Zbylou marinádu nevyléváme. Ryby budou časem potřebovat dolít marinádou, takže ji uchováme v lednici.

  5. Takto připravené pečenáče z makrel necháme 1 den uležet v teple. Pak je uložíme do lednice nebo jinam do chladu. Pečenáče by se měly marinovat alespoň 24 hodin.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!