Pečená vepřová panenka s cibulovo-fazolovou přílohou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
1/2 lžičky sůl
3 ks cibule
olivový olej
50 ml zeleninový vývar
1 špetka chilli koření
50 ml suché bílé víno
1/2 lžičky mletý kmín
1/2 - 1 lžičky sušený tymián
600 g vepřová panenka
1/4 lžičky mletý černý pepř
1/2 hrstě nať jarní cibulky
1 konzerva bílé fazole v rajčatové omáčce

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku očistíme a zbavíme případných blan. Připravíme si kořenící směs. V misce promícháme sůl, černý mletý pepř, mletý kmín, sušený a rozmělněný tymián a špetku chilli. Oloupanou menší cibuli nasekáme nahrubo a oloupané stroužky česneku nakrájíme na jemné plátky. Fazole necháme okapat a rajčatovou šťávu uchováme. Očištěnou nať jarní cibulky nasekáme na jemno. Troubu roztopíme na 220 °C

  2. Očištěnou panenku potřeme olejem, obalíme v kořenící směsi a zprudka, na suché a dobře rozpálené pánvi, opečeme z každé strany asi 3 - 4 minuty dozlatova

  3. Pekáček vytřeme olejem, na dno položíme opečenou panenku, kterou obložíme nakrájenou cibulí a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté maso z pekáčku vyjmeme, panenku zabalíme do alobalu (případně přikryjeme vhodnou poklicí) a pekáček s cibulí umístíme na plotýnku. K cibuli přidáme lžíci olivového oleje a nakrájený česnek. Směs při střední teplotě a za stálého míchání restujeme, dokud česnek nezesklovatí. Nyní vmícháme okapané fazole, vše podlijeme vínem a vývarem, ochutíme solí a pepřem a zvolna asi 8 - 10 minut povaříme a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Nakonec do fazolové směsi přidáme nať jarní cibulky, asi 3 - 4 lžíce rajčatové šťávy, špetku tymiánu a přílohu necháme krátce přejít varem

  4. Odleženou pečenou vepřovou panenku nakrájíme zešikma na tenčí plátky, které rozdělíme na porce, obložíme cibulovo-fazolovou přílohou a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!