Pečená marinovaná krkovička recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
1 lžička sůl
6 ks cibule
100 ml slunečnicový olej
4 lžíce plnotučná hořčice
150 ml voda na podlití
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
1,2 kg krkovička bez kosti
3 lžíce domácí vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Z vepřové krkovičky nakrájíme řízky, které po obvodě nařežeme, aby se při opékání nekroutily. Řízky naklepeme, osolíme, okořeníme a necháme chvíli odpočívat. Mezitím pokrájíme očištěnou cibuli na měsíčky a očištěný česnek příčně na kolečka. Do mísy nalijeme olej a hořčici, promícháme a máme všechno připravené na marinování krkovičky

  2. Na spodek větší mísy dáme vrstvu cibule a česneku. Řízky z krkovičky obalíme ve směsi hořčice a oleje. Obalené řízky uložíme v jedné vrstvě na cibuli s česnekem a zakryjeme vrstvou pokrájené cibule a česneku. Znovu nasledují řízky obalené v marinádě a pokračujeme ve vrstvení. Na vrchu má být vrstva cibule a česneku a všechno stlačíme dlaněmi jemně dolů, aby se dobře propojily všechny chutě. Nádobu přikryjeme na těsno alobalem a vložíme marinovat na 24 hodin do chladničky. Krkovička se za ten čas výborně ochutí a maso zjemní a zkřehne

  3. V den D vybereme marinovanou krkovičku z chladničky a necháme ji ohřát na pokojovou teplotu, aby při opékání maso z krkovičky neutrpělo šok. Mezitím očistíme brambory, potom odhrneme z krkovičky cibuli a česnek. V pánvi rozehřejeme domácí vepřové sádlo a postupně předpečeme na sádle řízky z krkovičky z obou stran - asi 3 minuty. Do řízků nepícháme vidličkou či nožem, ale obracíme je špachtlí anebo kleštěmi, aby řízky zůstaly uvnitř šťavnaté. Předpečené řízky vybereme na talíř

  4. Do pekáče rozetřeme tenkou vrstvu oleje, na kterou rozložíme vrstvu cibule a česneku. Na to navrstvíme propečené řízky z krkovičky, znovu rozložíme cibuli a česnek a pokračujeme masem. Poslední vrstvou má být cibule s česnekem. Na vrch nalijeme chutný výpek se zbytkem vepřového sádla a šťávu z krkovičky, která se uvolnila z předpečení na talíř

  5. Dokola dáme připravené brambory, které nesolíme, protože nasáknou během pečení chutí z prokládané marinované krkovičky. Podlijeme sklenicí vody, aby se odspodu zelenina nepřipekla, pekáč na těsno zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Marinované řízky z krkovičky pečeme zakryté 50 minut při teplotě 200 °C, potom odstraníme alobal a pečeme ještě 20 minut

  6. Marinované řízky z krkovičky podáváme se směsí cibule a česneku, podlité chutným výpekem z pekáče a s pečenými bramborami, které se pekly spolu s masem. Vhodnou přílohou je i dušená rýže nebo bramborová kaše. Výborná je i krkovička s krajícem čerstvého domácího chleba a perfektně chutná s domácí čalamádou. Vhodným nápojem je sklenice dobrého vychlazeného vína anebo sklenice dobře vychlazeného oroseného piva

  7. Jde o syté a velmi chutné jídlo, které se připraví v jednom pekáči. Příprava je jednoduchá a není vůbec pracná, jen trošku náročná na čas. Je to pohodlná příprava pro očekávané návštěvy. Krkovičku marinujeme den dopředu a potom jen upečeme, přitom se můžeme věnovat návštěvě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!