Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
300 g brambory
1 ks cibule
0,5 lžiček celý kmín
2 lžíce čerstvá petrželová nať
2 ks kachní stehno

Postup přípravy receptu

  1. Kachní stehna očistíme od chloupků a zbytků peří, omyjeme a osušíme. Kůži na stehnech šikmo nařežeme jen po maso, aby se lehčeji vypekl tuk. Upravená kachní stehna vložíme do pekáčku, pořádně osolíme z každé strany a sůl vmasírujeme do kůže i do masa. Přikryjeme alobalem a odložíme na 24 hodin do chladničky odpočívat, aby se kachní stehna dobře ochutily solí

  2. V den pečení stehna vybereme z chladničky, necháme volně ohřát na pokojovou teplotu - asi 30 minut. Mezitím vyhřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev. Kachní stehna otočíme v pekáčku kůží dolů a vložíme péct do trouby nepřikrytá. Stehna nepodléváme vodou, protože je nedusíme, ale pečeme. Nepřidáváme ani žádné sádlo, ani olej, ze stehen se uvolní dost tuku, na kterém se upečou

  3. Kachní stehna pečeme asi 45 - 60 minut, dokud spodní strana s kůží nebude mít pěknou zlatohnědou barvu. Potom pekáč vybereme, stehna obrátíme kůží nahoru, ať se pěkně upeče i maso. Kuřecí stehna vrátíme do trouby, pečeme při teplotě snížené na 190 °C ještě 30 minut, dokud kůžička nebude pěkně do hnědo-červena a krásně vypečená do křupava

  4. Když zhnědne i strana s masem, odzkoušíme vidličkou, jestli je už maso měkké a potom vyjmeme z trouby. Pokud jsme koupili mladou kachnu, z kůže se vypeče všechen tuk a maso bude dokonale měkké. Pokud to tak není, přikryjeme pekáč na těsno alobalem a pečeme ještě 30 minut

  5. Během pečení kachních stehen si připravíme velmi chutnou starodávnou přílohu z brambor podle mojí mámy. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě horké brambory oloupeme, dáme do mísy a pokrájíme na malé tenké kousky

  6. V pánvi rozehřejeme odebrané vypečené kachní sádlo, přidáme celý kmín a na kostky pokrájenou menší cibuli a orestujeme do sklovita. Přidáme uvařené pokrájené brambory, neopékáme je, jen prohřejeme a opatrně je promícháme. Brambory obracíme dřevěnou špachtlí, aby se pěkně obalily směsí a dobře omastily. Brambory nesolíme, kachní sádlo je slané dost. Na talíř nabereme hotové horké brambory, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí, přiložíme upečené kachní stehno a můžeme podávat

  7. Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu servírujeme se salátem z kyselého zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!