Slávky v pikantní rajčatovo-vínové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

50 g máslo
2 ks šalotka
500 g slávky
1 svazek petrželová nať
100 ml rajčatová šťáva
100 g cherry rajčata
mořská sůl
2 lžíce olivový olej extra virgin
1 ks čerstvá chilli paprička
150 ml suché bílé víno Chardonnay

Postup přípravy receptu

  1. Šalotku očistíme a pokrájíme na jemno. Vejcová cherry rajčata omyjeme a pokrájíme nadrobno. Vejcová rajčata mají příjemnou sladkou chuť. Čerstvou chilli papričku pokrájíme na jemno. Stroužek česneku prolisujeme

  2. Na rozehřátém oleji s máslem orestujeme šalotku. Přidáme pokrájenou chilli papričku i se semínky, prolisovaný stroužek česneku a všechno spolu krátce orestujeme, až se česnek a chilli paprička pěkně rozvoní - trvá to asi 1 minutu. Poté přilijeme domácí rajčatovou omáčku. Připravíme si kvalitní suché bílé víno Chardonnay, přilijeme víno k orestované rajčatové omáčce a přivedeme do varu

  3. K vroucí směsi přidáme mořskou sůl a omyté očištěné slávky. Po omytí studenou vodou je potřeba vyhodit otevřené slávky a přidat vařit jen slávky uzavřené. Když se slávky otevřou, přidáme pokrájená cherry rajčata. Slávky vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme pokrájenou petrželovou nať. Po uvaření je potřeba vyhodit ty slávky, které se neotevřely, tedy zůstaly uzavřené!

  4. Současně jsem dala vařit Spaghetti Tratoria Verdi, jsou to velmi kvalitní italské bezvaječné špagety. Vařila jsem je jen 6 - 7 minut, aby zůstaly al dente, protože ještě dojdou v horké rajčatovo-vínové omáčce. Slávky vaříme už odkryté prudkým varem, dokud se omáčka přiměřeně nezredukuje tak, aby byly hotové zároveň se špagetami

  5. Slávky podáváme horké i s úžasně chutnou omáčkou spolu se špagetami. Celý pokrm ještě hojně posypeme čerstvou petrželovou natí, kterou si toto jídlo přímo žádá. K slávkám podáváme dobře vychlazené a kvalitní suché bílé víno Chardonnay

  6. Slávky uvařené v pikantní rajčatovo-vínové omáčce jsou velmi chutné, protože převezmou úžasnou chuť vína, rajčat, chilli papričky, česneku a ostatních použitých ingrediencí. Je to lehký, rychlý a vynikající oběd. Slávky jsou velmi zdravé, jsou zdrojem minerálních solí, železa, vitamínů A, B, C, D a bílkovin. Slávky mají kořeněnou chuť a jen málo kalorií, proto jsou vhodné pro diety jako například redukční, diabetickou a jiné

  7. Slávky se podávají v lasturách i bez nich. Slávky jsou základem mnohých jídel v kuchyni francouzské, španělské, italské a jiných. Vyskytují se na skalách severoatlantického pobřeží Severní Ameriky i Evropy a v mírných polárních vodách po celém světě. Jen v Evropě se jich spotřebuje až 100 tisíc tun ročně. Jejich lastury bývají purpurovo-červené, modré nebo hnědé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!