Pane siciliano - Sicilský chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžíce sůl
1 ks vejce
2 lžíce mléko
1 lžíce med
3 lžíce slunečnicový olej
200 ml bílý jogurt
50 ml plnotučné mléko
15 g čerstvé droždí
sezamové semínka
1 lžíce sušené polotučné mléko
250 g hladká mouka extra speciál 00
50 ml vlažná sladká smetana 33%
1 lžíce lepek
300 g předtěsto
250 g světlá chlebová mouka t 650

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sůl a společně promícháme. Přidáme sušené mléko a opět promícháme. V hrnečku smícháme plnotučné mléko a sladkou smetanou, přidáme med a na mírném ohni zahříváme, až se med rozpustí

  2. Do vlažné medovo-mléčné směsi rozdrobíme čerstvé droždí a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. V moučné směsi uděláme jamku, do které dáme předtěsto, které zamícháme už v předvečer a ráno ho necháme po vyndání z chladničky ohřát při pokojové teplotě 2 hodiny. Přidáme jogurt, použila jsem náš bílý zvolenský, ale můžeme použit místo něho stejné množství kefíru anebo podmáslí také ohřátého na pokojovou teplotu

  3. Recept na předtěsto na pečení chleba vkládám zde. Přidáme vykynutý kvásek a olej, já jsem použila slunečnicový olej. Kdo by chtěl, může použít hroznový olej, jako je v originálním italském receptu. Také lepek u nás bohužel nelze koupit, ale kdo jezdí do Maďarska, tam ho lze běžně koupit v obchodech, já jsem lepek neměla, proto ho v těstě nemám

  4. Všechno rukama důkladně spolu zpracováváme na hladké a pružné těsto, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. Těsto se zpracovává trošku těžce - asi 15 minut, je trochu lepivé. Povrch těsta posypeme moukou a přikryté čistou utěrkou ho necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu 1,5 hodiny

  5. Těsto se dá zpracovat i v pekárně v pořadí vykynutý kvásek, jogurt, předtěsto, sušené mléko, lepek, olej, mouka a sůl. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, znovu ho důkladně propracujeme a pořádně natahujeme rukama. Z těsta vytvarujeme válec a bez dalšího kynutí s ním ihned pracujeme dále. Těsto trošku lepí, je pružné a dobře se s ním pracuje

  6. Těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných dílů. Dlaněmi uválíme z každého dílu asi 50 cm dlouhý váleček. Oba konce válečku uchopíme rukama a stáčíme postupně k sobě v protisměru. Vznikne tvar ležaté osmičky. Připravené osmičky rozložíme na plech vystlaný teflonovou fólií dále od sebe, protože ještě nakynou

  7. V hrnečku rozšleháme 1 vejce s 2 lžícemi mléka, osmičky těsta dvakrát potřeme. Pokud se použije jen samotné vejce, při pečení se lehce připálí. Povrch posypeme světlými sezamovými semínky, pro lepší efekt můžeme kombinovat i s černými sezamovými semínky

  8. Sicilský chléb vložíme do trouby vyhřáté na 50 °C na 10 minut, aby ještě nakynul. Potom zvýšíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme 15 minut se zapnutím pečení na ventilátor, až dostaneme na povrchu pěknou zlato-hnědou barvu. Sicilský chléb necháme vychladnout na mřížce

  9. Postup je sice trošku pracný a časově náročný, ale není složitý, jen jsem ho podrobně rozepsala. Při rozlomení je chléb lehoučký, nadýchaný, krásně pórovitý s velkými oky. Těsto je lepší zpracovávat ručně, protože se do něj vžene více vzduchu a je mnohem kypřejší, než když se zpracuje v pekárně. Je to neskutečně chutný chléb, vynikající chuti a ta námaha se vyplatí

  10. Pane siciliano se dělá na Sicílii. Příprava je trošku pracná, ale výsledek je famózní. Používá se jako příloha k masům na šťávě, různým ragú, polévkám, samostatně s máslem anebo jen tak

  11. V našich podmínkách je sicilský chléb výborný ke gulášům, perkeltům, různým pomazánkám, jako příloha k salátům a různě upravené zelenině. Je to mimořádně chutný chléb, vřele ho doporučuji vyzkoušet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!