Pagáčky se škvarkovou pomazánkou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
50 g máslo
2 ks žloutek
300 ml mléko
2 lžíce sádlo
42 g droždí
650 g hladká mouka
300 g mleté škvarky
škvarková pomazánka Hamé

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve prosejeme mouku do mísy a promícháme se solí. Necháme máslo změknout a zapracujeme s žloutky a přidáme i mléko, cukr a rozdrobené droždí. Důkladně propracujeme na tužší těsto. Hodí se i pomoc robota nebo ručního šlehače s hnětacími metlami. Můžeme do těsta přidat i trochu mléka. Následně ho překryjeme utěrkou a necháme těsto půl hodiny kynout na teplém místě

  2. Mezitím si pečlivě pomoučníme pracovní plochu nebo vál a nakynuté těsto rozválíme na placku tlustou přibližně půl centimetru. Posypeme ji mletými škvarky a pak ji složíme na třetiny a z opačného směru ještě jednou na třetiny. Těsto dáme znovu krátce kynout. Potom znovu rozválíme a překládáme stejně jako dříve, pouze nyní ničím posypáváme. Celé zopakujte ještě jednou

  3. Až bude těsto nakynuto, rozválíme z něj placku silnou 1 cm. Z ní vykrajovátkem o průměru 5 cm vykrajujeme kolečka a klademe je na plech vymazaný sádlem. Aby se pagáčky neroztekly při pečení do stran, neměly bychom mezi nimi dělat větší mezery než půl centimetru

  4. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 20 až 30 minut dozlatova a skvělé pagáčky pak již jen potřeme vrstvou škvarkové pomazánky a můžeme podávat

  5. Pozor na solení. Jestliže máme nesolené škvarky, můžeme do těsta přidat ještě jednu lžičku soli. A jestli toužíme po tom mít mřížkované pagáčky, doporučujeme je namáčknout před pečením krájecím kolečkem na brambory. Mřížku lze vytvořit i špičkou ostrého nože.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!