Míša dort - česká klasika recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
50 g máslo
200 g máslo
30 g máslo
10 g kakao
1 lžíce mléko
750 g tvaroh
80 g cukr krupice
150 g cukr moučka
80 g cukr moučka
120 g polohrubá mouka
60 g hořká čokoláda 60 - 75 % kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Troubu dáme předehřát na 180 °C. Vezmeme dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou. Osobně vysypávám raději hrubou, jde to lépe

  2. Připravíme si těsto na korpus. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky a navážíme všechny potřebné ingredience. Mouku s kakaem přesejeme přes sítko a pečlivě smícháme dohromady

  3. Změklé máslo s cukrem moučka a žloutky vyšleháme do pěny. Tentokrát se žloutky nezašlehávají do máslovo-cukrového základu, jelikož je másla příliš malý kousek. Z bílků a jedné lžíce ledové vody vyšleháme polotuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr krupici

  4. Šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne a po vytažení metličky stojí špičky pěkně vzhůru. Do vyšlehaných žloutků dáme polovinu mouky a polovinu sněhu a zamícháme. Totéž uděláme i s druhou polovinou. Nemícháme příliš jen tak, aby se těsto spojilo dohromady

  5. Takto připravené těsto vylijeme do formy, rozetřeme k okrajům, uhladíme a dáme péct na 15 minut. Před vytažením zkontrolujeme špejlí. Píchneme ji na pár místech do těsta. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Pokud ne, je potřeba ještě pár minut korpus dopéct. Po vytažení necháme korpus ve formě 10 minut odpočinout. Pak ho vytáhneme a dáme na mřížku úplně vychladnout

  6. Máme vychladlý korpus, můžeme si připravit krém. Máslo pomalu rozpustíme na nejnižší plotýnkový stupeň. Příliš ho nezahříváme. Po rozpuštění smícháme s tvarohem (kostka) a cukrem. Pokud v tvarohu nejsou hrudky, stačí smíchat ručně metličkou. V opačném případě dáme raději do robota

  7. Korpus upneme zpět do formy a rozetřeme na něj všechen krém. Dbáme na to, aby přiléhal jak ke korpusu dole, tak ke stěnám formy. Vrch pěkně uhladíme

  8. Ve vodní lázni (Na kastrolek s mírně vroucí vodou dáme misku tak, aby se nedotýkala hladiny.) rozpustíme máslo a čokoládu. Jakmile se rozpustí, přidáme lžíci mléka, zamícháme metličkou a ihned vylijeme na dort. Nakláněním Míša dortu ze strany na stranu necháme roztéct polevu po celé ploše. Je potřeba pracovat poměrně rychle, protože poleva tuhne

  9. Míša dort - českou klasiku dáme do lednice minimálně přes noc, aby ztuhl a natáhl vlhkost. Druhý den krájíme a klidně nahlas mlaskáme. Je to velká dobrota.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!