Ostrá krevetová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr 4 stroužky česnek olej sůl 300 - 400 ml vývar 1 - 2 ks hřebíček 3 - 4 ks chilli paprička 1 hrst čerstvý koriandr 6 kuliček barevný pepř 1 lžička ústřicová omáčka 800 g masitá rajčata 2 ks malá šalotka 3 kuličky celý koriandr 350 g čerstvé krevety
Postup Ostrá krevetová polévka
Postup přípravy receptu
-
Omytá rajčata nakrájíme na kostky. Krevety očistíme, vyloupeme, ale asi 100 g krevet ponecháme i s krunýřky. Chilli papričky očistíme a nakrájíme najemno. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvičce nasucho opražíme celý pepř, koriandr a hřebíček
V mixeru rozmělníme na kaši nakrájená rajčata spolu s nevyloupanými krevetami a opraženým kořením. V hrnci necháme na oleji zpěnit šalotku, česnek a chilli papričky. K tomuto základu vmícháme cukr, který necháme zkramelizovat. Pak přidáme rozmixovanou rajčatovou směs, vše podlijeme vývarem a zvolna vaříme asi 25 - 30 minut. Poté krevetovou polévku přecedíme, prolisujeme přes síto a opět přivedeme k varu. Polévku ochutíme ústřicovou omáčkou a podle potřeby přisolíme, přisladíme. Nakonec do polévky vložíme vyloupané krevety, krátce povaříme a vmícháme čerstvý nasekaný koriandr
Ostrou krevetovou polévku podáváme teplou s pečivem nebo opečeným toastovým chlebem.