Originál Sachrův dort recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 375 ml cukr 6 ks vejce 135 g máslo 2 lžíce rum 310 ml voda 130 g hořká čokoláda 125 g polohrubá mouka 0,5 l smetana ke šlehání 300 ml meruňková marmeláda 1 lžička vanilkový extrakt 110 g jemný krystalový cukr 150 g pudrový cukr 170 g sladkohořká čokoláda
Postup Originál Sachrův dort
Postup přípravy receptu
-
Mřížku v troubě umístíme doprostřed. Předehřejeme troubu na 200°C. Lehce vymastíme máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihneme z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložíme ho dovnitř. Papír taktéž pomastíme. Nakonec celou formu poprášíme moukou a její přebytek vyklepneme
V ohnivzdorné misce rozpustíme čokoládu nad velice horkou, ne vroucí vodou. Odstavíme misku a za stálého míchání necháme čokoládu zchladnout. V míse našleháme máslo (lze v robotě, nebo ručním šlehačem) dohladka. Potom do něj opatrně zašleháme pudrový cukr a vše našleháme do světla a lehka. Zašleháme dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stíráme stěny mísy. Nakonec dovnitř zamícháme čokoládu a vanilkový extrakt
V čisté míse vytřené citronem našleháme bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých a lesklých kopečků. Pozor, bílky nepřešlehat. Asi 1/4 našlehaných bílků vložíme do čokoládové směsi a tím ji nadlehčíme. Potom dovnitř lehce vložíme zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné
Polovinu mouky přesejeme na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložíme dovnitř. Pokračujeme s druhou polovinou mouky. Dáváme pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly
Hmotu stejnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme ji asi 45 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendáme jej na mřížku, sloupneme papír a obrátíme jej tak, jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Necháme ho úplně vychladnout na mřížce
V malém kastrolku na středním ohni přivedeme marmeládu a rum do varu. Často zamíchat. Vařit tak dlouho, až poslední kapky na vařečce se stanou velice lepkavé a nechtějí odkápnout, což potrvá asi 2 - 3 minuty
Do středního kastrolku (ne moc velkého, protože směs by se zredukovala příliš rychle a spálila se předtím, než docílí správné teploty) postaveného na vysoké teplotě přidáme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme posekanou čokoládu, snížíme teplotu a sem tam zamícháme. Nepřikryté vaříme do té doby, než směs dosáhne 110°C. Během té doby stíráme stěny kastrolku navlhčeným štětcem ve vodě, aby se na stěnách kastrolku netvořily krystalky. Toto potrvá asi 5 minut. Přecedíme do menšího kastrolku
Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozřízneme. Zarovnáme také vrch korpusu tak, aby byl rovný. Položíme jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřeme ji připravenou marmeládovou glazurou. Nahoru přiklopíme druhou půlku korpusu a potřeme celý vrch i strany marmeládovou glazurou. Korpus položíme na mřížku nad plechem, který je vyložený pečícím papírem, a necháme korpus pořádně
vystydnout a glazuru zaschnout
Připravíme polevu, která musí být čerstvě připravená a teplá. Nalijeme všechnu polevu nahoru na korpus a je-li nutné, tak ji uhladíme dlouhou cukrářskou špachtlí. Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam naneseme trochu stékající polevy pomocí špachtle. Necháme polevu skoro zaschnout a potom dort přeneseme na servírovací mísu
Dort vložíme do chladničky a polevu necháme úplně ztuhnout
Sachr dort vyjmeme z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájíme jej pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Díky poskládáme na talířky a vedle nich položíme trochu šlehačky.