Ořechový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 350 g cukr 2 ks vejce 175 g máslo 3 lžičky prášek do pečiva 300 g hladká mouka 2 dl smetana ke šlehání 150 g lískové ořechy
Postup Ořechový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nasekané máslo a cukr a promícháme. Z hmoty oddělíme 350 g, rozmělníme ji prsty na žmolenku a nasypeme rovnoměrně na dno plechu vyloženého papírem na pečení.
Smetanu rozšleháme s vejci, vmícháme zbytek moučné hmoty a prášek do pečiva a tuto směs nalijeme na žmolenku na plechu. Vše posypeme půlkami lískových ořechů a lehce je přimáčkneme do těsta.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut. Pokud se ořechy začnou připalovat, zakryjeme koláč alobalem nebo papírem na pečení.
Pak koláč vyjmeme z trouby, položíme na něj papír na pečení, koláč překlopíme spodní částí vzhůru a položíme zpět na plech. Stáhneme spodní papír na pečení, koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě 10-15 minut dokřupava.
Hotový koláč po vyjmutí z trouby opět obrátíme, aby byla ořechová vrstva nahoře, a necháme vychladnout.