Ořechový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

350 g cukr
2 ks vejce
175 g máslo
3 lžičky prášek do pečiva
300 g hladká mouka
2 dl smetana ke šlehání
150 g lískové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme nasekané máslo a cukr a promícháme. Z hmoty oddělíme 350 g, rozmělníme ji prsty na žmolenku a nasypeme rovnoměrně na dno plechu vyloženého papírem na pečení.

  2. Smetanu rozšleháme s vejci, vmícháme zbytek moučné hmoty a prášek do pečiva a tuto směs nalijeme na žmolenku na plechu. Vše posypeme půlkami lískových ořechů a lehce je přimáčkneme do těsta.

  3. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut. Pokud se ořechy začnou připalovat, zakryjeme koláč alobalem nebo papírem na pečení.

  4. Pak koláč vyjmeme z trouby, položíme na něj papír na pečení, koláč překlopíme spodní částí vzhůru a položíme zpět na plech. Stáhneme spodní papír na pečení, koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě 10-15 minut dokřupava.

  5. Hotový koláč po vyjmutí z trouby opět obrátíme, aby byla ořechová vrstva nahoře, a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!