Ořechové košíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

máslo na vymazání
krém
250 ml máslo
2-3 lžíce rum
2 ks žloutek
200 ml mléko
2-3 lžíce cukr moučka
270 g vlašské ořechy
těsto
1 kostka máslo
4 ks žloutek
1 špetka vanilka
90 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
poleva
100 g čokoláda na vaření
100 g ztužený tuk (omega)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Vsypeme vanilkový cukr a promícháme. Přidáme žloutky, máslo a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme v lednici chvilku odpočinout.

  2. Formičky vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 170 °C. Vymazané formičky naplníme kousky těsta. Nezapomeneme v nich udělat důlek, aby se košíčky daly naplnit. Košíčky naskládáme na plech a pečeme v troubě asi 8 - 12 minut. Záleží na vrstvě těsta. Ještě teplé košíčky vyklopíme a necháme vychladnout.

  3. Zatím si připravíme krém. Ořechy umeleme najemno. Mléko vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme polovinu cukru a ořechy, promícháme a odstavíme. Směs necháme vychladnout. V misce utřeme máslo se zbylým cukrem, rumem a žloutky. Do směsi vmícháme vychladlou ořechovou směs a utřeme do krému. Krémem naplníme cukrářský sáček.

  4. Vychladlé košíčky naplníme ořechovým krémem. V širším kastrolu pomalu rozpustíme tuk s čokoládou (lze i ve vodní lázni) a polevou ozdobně přelijeme ořechové košíčky. Nakonec je dozdobíme půlkami ořechů.

  5. Připravené ořechové košíčky necháme vychladnout a můžeme podávat. Košíčky můžeme upéct samostatně a plnit a zdobit až těsně před Vánocemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!