Obložené kološvárské zelí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 9 g česnek 30 g sůl 500 g mléko 85 g cibule 2 g kmín 200 g rýže 50 g hladká mouka 30 g mletá sladká paprika 1000 g kysané zelí 300 g moravská klobása 150 g škvařené sádlo 100 g smetana 12 % 350 g bůček uzený b.k. 500 g vepřová plec/mleté maso podle potřeby voda
Postup Obložené kološvárské zelí recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté vepřové maso jemně umeleme, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky syrové nastrouhané cibule, česnek utřený se solí, vychladlou rýži udušenou s 1/3 dávky sádla a směs pečlivě promícháme.
Z hotové směsi tvarujeme menší šišky (4 na 1 porci), opečeme je na horkém sádle a vyjmeme.
Uzený bůček uvaříme doměkka. Jemně nakrájenou zbylou dávku cibule osmažíme do růžova na sádle zbylém od opékání, přidáme mletou papriku, mírně ji zpěníme a zastříkneme trochou vývaru z bůčku. Do tohoto základu vložíme překrájené zelí (pokud je zelí příliš kyselé nebo slané, propláchneme je vodou), přidáme kmín a dusíme v troubě pod poklicí nejméně 1/2 hodiny.
Z prosáté mouky a mléka připravíme zálivku, zahustíme jí podušené zelí a dusíme další 1/2 hodiny. Nakonec vložíme do zelí opečené šišky masa
a dusíme je nejméně 10 minut. Naposled přidáme smetanu a pokrm znovu krátce podusíme.
Při výdeji obkládáme jednotlivé porce plátky teplého, kostí zbaveného bůčku a dobře prohřáté moravské klobásy. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.
I porce: 280 g včetně 35 g uzeného bůčku a prohřáté klobásy.
Váhy ingrediencí, které je potřeba čistit (cibule, česnek) jsou uváděny v očištěném stavu.