Obložené kološvárské zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

9 g česnek
30 g sůl
500 g mléko
85 g cibule
2 g kmín
200 g rýže
50 g hladká mouka
30 g mletá sladká paprika
1000 g kysané zelí
300 g moravská klobása
150 g škvařené sádlo
100 g smetana 12 %
350 g bůček uzený b.k.
500 g vepřová plec/mleté maso
podle potřeby
voda

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté vepřové maso jemně umeleme, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky syrové nastrouhané cibule, česnek utřený se solí, vychladlou rýži udušenou s 1/3 dávky sádla a směs pečlivě promícháme.

  2. Z hotové směsi tvarujeme menší šišky (4 na 1 porci), opečeme je na horkém sádle a vyjmeme.

  3. Uzený bůček uvaříme doměkka. Jemně nakrájenou zbylou dávku cibule osmažíme do růžova na sádle zbylém od opékání, přidáme mletou papriku, mírně ji zpěníme a zastříkneme trochou vývaru z bůčku. Do tohoto základu vložíme překrájené zelí (pokud je zelí příliš kyselé nebo slané, propláchneme je vodou), přidáme kmín a dusíme v troubě pod poklicí nejméně 1/2 hodiny.

  4. Z prosáté mouky a mléka připravíme zálivku, zahustíme jí podušené zelí a dusíme další 1/2 hodiny. Nakonec vložíme do zelí opečené šišky masa

  5. a dusíme je nejméně 10 minut. Naposled přidáme smetanu a pokrm znovu krátce podusíme.

  6. Při výdeji obkládáme jednotlivé porce plátky teplého, kostí zbaveného bůčku a dobře prohřáté moravské klobásy. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

  7. I porce: 280 g včetně 35 g uzeného bůčku a prohřáté klobásy.

  8. Váhy ingrediencí, které je potřeba čistit (cibule, česnek) jsou uváděny v očištěném stavu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!