Novoroční čočková polévka s řapíkatým celerem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
sůl
1 lžička majoránka
1 ks cibule
3 - 4 řapíky celer
1/2 lžičky tymián
3 - 4 ks mrkev
1,5 hrnek čočka
1/2 lžičky oregano
2 - 3 lžíce olivový olej
1 lžíce čerstvá petrželka
1 lžíce mletá sladká paprika
2 - 3 ks jarní cibulka s natí
čerstvě mletý barevný pepř
1 lžička kořenící směs Horalka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme 2 - 3 hodiny bobtnat. Veškerou zeleninu očistíme. Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky

  2. Olej rozehřejeme ve velkém hrnci a cibulku dozlatova orestujeme. K cibulce vsypeme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a necháme 2 minuty restovat. Poté přidáme plátky česneku a necháme krátce rozvonět. Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme a přidáme lžičku kořenící směsi Horalka. Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu

  3. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou (asi 1,5 l) a vsypeme scezenou čočku. Do polévky přidáme tymián, oregano, mletou sladkou papriku a přivedeme k varu. Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut

  4. Do hotové polévky vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou petrželku, rozemnutou majoránku a podle potřeby dosolíme a dopepříme

  5. Horkou novoroční čočkovou polévku podáváme s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!