Noky nebo halušky se zelím a špekem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
voda
20-25 dkg polohrubá mouka
těsto 1
1 špetka sůl
vejce
20-25 dkg polohrubá mouka
těsto 2
1 špetka sůl
vejce
5 ks brambory
polohrubá mouka
směs
cibule
sádlo
špek
hlávkové zelí
podle chuti
tvaroh
brynza
lečo
smetanový sýr
plísňový sýr

Postup přípravy receptu

  1. Noky nebo halušky můžeme připravit třemi způsoby. Na noky a halušky použijeme u prvních dvou receptů 20 - 25 dkg polohrubé mouky. Těsto smícháme tak, aby bylo dobře tvarovatelné, drželo pohromadě a nelepilo.

  2. Těsto: Smícháme polohrubou mouku, vodu a špetku soli. Z připraveného těsta uděláme halušky přes haluškovač nebo noky naškrábeme nožem z prkýnka a vaříme ve vroucí vodě.

  3. Těsto 1: Smícháme polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Z připraveného uděláme halušky přes haluškovač nebo noky naškrábeme nožem z prkýnka a vaříme ve vroucí vodě.

  4. Těsto 2: Pět syrových brambor nastrouháme na jemno, přidáme špetku soli a polohrubou mouku podle potřeby, aby těsto bylo dobře tvarovatelné, drželo pohromadě a nelepilo. Můžeme přidat i vejce a zamícháme. Těsto vždy zkusíme vzít na lžičku a dát do vařící vody, když se nerozpadá a zůstane celé jako nok, můžeme přidat další noky. Pokud se nok rozpadne, přidáme do těsta ještě trochu mouky a znovu vyzkoušíme. Vaříme, až vyplavou nahoru, potom třikrát promícháme a scedíme.

  5. Hlávkové zelí nakrájíme na jemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Můžeme použít i kyselé zelí. Na pánev dáme tuk, já dávám sádlo. Na rozehřátý tuk dáme trochu osmažit jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme zelí a dusíme doměkka. Zelí můžeme i trochu podlít. Potom si nakrájíme špek na kousky a vyškvaříme ho. Zelí a noky smícháme se špekem a podáváme.

  6. Noky či halušky můžeme smíchat s brynzou, nastrouhaným plísňovým sýrem, smetanovým sýrem, tvarohem nebo lečem. Noky či halušky můžeme udělat i jako přílohu k pečenému masu nebo připravit nasladko. Když halušky děláme s brynzou, tak se jenom scedí, neproplachovat. Lépe potom kloužou do krku, jinak se scedí a opláchnou.

  7. Noky nebo halušky se zelím a špekem podáváme jako výborný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!