Netradiční koprová omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 3 lžíce máslo 150 ml mléko 1 ks cibule 0.3 ks celer 1 svazek kopr 3 ks mrkev 2 ks petržel 2 lžičky cukr krupice 2 ks bobkový list 4 lžíce hladká mouka 2 lžičky citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 500 g hovězí maso 500 ml hovězí vývar podle chuti sůl petrželová nať celý pepř
Postup Netradiční koprová omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso omyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Poté k masu přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké.
Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Do základu na koprovou omáčku přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou. Čerstvý kopr opláchneme, na jemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.
Netradiční koprovou omáčku podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem. Brambory můžeme ještě proložit kolečky pufovaných chlebíčků s příchutí kopru a smetany.