Netradiční koprová omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
3 lžíce máslo
150 ml mléko
1 ks cibule
0.3 ks celer
1 svazek kopr
3 ks mrkev
2 ks petržel
2 lžičky cukr krupice
2 ks bobkový list
4 lžíce hladká mouka
2 lžičky citronová šťáva
250 ml smetana ke šlehání
500 g hovězí maso
500 ml hovězí vývar
podle chuti
sůl
petrželová nať
celý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso omyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Poté k masu přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké.

  2. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.

  3. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Do základu na koprovou omáčku přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou. Čerstvý kopr opláchneme, na jemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.

  4. Netradiční koprovou omáčku podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem. Brambory můžeme ještě proložit kolečky pufovaných chlebíčků s příchutí kopru a smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!