Nepečený dort s krémem a malinami recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

200 g máslo
3 lžíce mléko
1 ks citron
3 lžíce med
3 lžíce med
125 g maliny
125 g maliny
220 ml bílý jogurt
220 ml bílý jogurt
240 g dětské piškoty
3 plátky plátková želatina
3 plátky plátková želatina
1 ks vanilkový lusk bourbon
100 g čokoláda 75% obsahu kakaa
350 ml dortová šlehačka extra hustá
350 ml dortová šlehačka extra hustá krémová

Postup přípravy receptu

  1. Do cuttera vložíme dětské piškoty a rozkutrujeme je ne úplně na jemno, ale jen na drobné kousky, aby v podkladě dortu trošku křupaly, máme to tak rádi. Můžete i pomlít na mlýnku na ořechy. To stejné uděláme i s čokoládou

  2. Rozdrobené piškoty a čokoládu nasypeme do mísy, promícháme, přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo, vše zpracujeme rukama za přidání trochy studeného mléka na kompaktní jednolitou hmotu

  3. Dortovou formu (průměr 24 cm) jemně vymažeme máslem, aby pečící papír dobře přilehl, doporučuji však raději olej, ten neztuhne při chlazení. Mně máslo ztuhlo a hotový dort se obtížněji vybíral z dortové formy, při odstraňovaní pečícího papíru mi potom okraje nezůstaly všude krásně ostré, jak jsem je chtěla mít

  4. Do dortové formy rovnoměrně roztlačíme rukama čokoládovo-piškotovou hmotu, která vytvoří podklad dortu. Dáme ztuhnout do chladničky, když připravujeme první krémovou vrstvu. Než začneme, připravíme si přísady do krému. Začneme vanilkovým luskem Bourbon. Vanilkový lusk po délce překrojíme ostrým nožem a vyškrábeme z něho zrníčka vanilky

  5. Nastrouháme na jemno kůru z 1 citronu. Citron je třeba předtím dobře omýt, osušit a strouhat výlučně jen žlutou část kůry, neboť bílá je hořká a to by jistě pokazilo delikátní chuť dortu, přičemž žlutá část ochutí i krásně provoní krém

  6. Do mísy nalijeme hustý neochucený bílý jogurt, přidáme k němu jemně nastrouhanou žlutou část citronové kůry a tekutý med. Nemusela jsem med rozpouštět v teplé vodě, měla jsem ho tekutý. Pokud máme cukernatý med, nejprve ho rozpustíme a necháme vychladnout, až potom přidáme. Všechno spolu dobře promícháme

  7. Vyšleháme dortovou šlehačku, je opravdu extra tuhá. Připravíme si 3 plátky želatiny, které necháme nabobtnat v malém množství studené vody - asi 10 minut, potom je dobře vytlačíme rukama, zbavíme přebytečné vody, dáme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání metličkou na šlehaní necháme úplně rozpustit

  8. K rozpuštěné želatině přidáme 2 polévkové lžíce jogurtu smíchaného s medem a citronovou kůrou, metličkou dobře promícháme a tuto ještě teplou želatinovou směs přidáme k připravenému jogurtu, který na závěr promícháme s vyšlehanou tuhou dortovou šlehačkou na první citronový krém a dáme na ztuhnutý čokoládovo-piškotový podklad v dortové formě. Tento citronový krém rovnoměrně rozetřeme hřbetem polévkové lžíce a odložíme na 1 hodinu tuhnout do chladničky

  9. Zatím do hustého antikorového síta dáme 125 gramů malin, pomocí polévkové lžíce je rozmělníme a postupně propasírujeme do mísy. Jde to dost těžko, ale tímto způsobem se odstraní povrchový obal a zrníčka, čím vznikne jemný hladký malinový protlak do malinového krému, proto v žádném případě nemixujeme! Výsledný krém bude hladký, sametově jemný a mohou ho i ti, kteří nesmí z různých zdravotních důvodů bobulovité ovoce právě pro jejich vysoký obsah zrníček

  10. Takto získáme hotový propasírovaný malinový protlak, který se krásně a lehce rozmíchá na krém. Nepoužívejte koupený malinový protlak, připravte si ho sami a budete vědět, co v něm přesně máte, kromě toho dodá na skvělé chuti krému

  11. Do jogurtu přidáme vyškrábaná zrníčka vanilky, 3 polévkové lžíce tekutého medu, propasírovaný malinový protlak a všechno spolu důkladně promícháme. Přimícháme k malinové hmotě vyšlehanou tuhou šlehačku, k této směsi přidáme hotovou a ještě teplou rozpuštěnou želatinu. Znovu všechno promícháme, čímž vznikne krém s malinami

  12. Hotový malinový krém dáme na předcházející už ztuhlý jogurtový citronový krém, rovnoměrně ho rozetřeme hřbetem polévkové lžíce na první vrstvu krému a odložíme ztuhnout do chladničky a vychladit jako zmrzlinu na 12 hodin

  13. Když nastane čas na podávání zákusku, dort vybereme z formy, odstraníme pečící papír, ozdobíme celými malinami až těsně před podáváním, nedělejte to dříve, neboť maliny rychle pustí šťávu a dort by nevypadal tak lákavě

  14. Nepečený dort s krémem a malinami pokrájíme na porce a servírujeme.Tento dort vůbec není těžký na přípravu, příjemně překvapí svěží chutí malin, je jemný a chutně krásně kontrastují, přitom není přeslazený a konzistencí připomíná zmrzlinu v létě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!