Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 stroužek česnek
1 lžička sůl
0,5 lžiček sůl
1 ks vejce
2 - 3 lžíce strouhanka
1 ks cibule
1 ks cibule
1 ks citron
2 ks mrkev
1 ks petržel
1 lžička cukr krystal
1 ks bobkový list
3 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce hladká mouka
200 ml bílý jogurt
1 svazeček petrželová nať
1 lžička sušený tymián
1 svazeček čerstvá petrželka
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
1 lžička cayenský pepř
250 g mleté jehněčí maso
400 g žluté máslové fazolky

Postup přípravy receptu

  1. Žluté máslové fazolky zbavíme bočných vláken a konců, omyjeme a pokrájíme na šikmo na 1 cm velké kousky. Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme na jemno. Česnek a cibuli očistíme, česnek prolisujeme a cibuli pokrájíme na kostky. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu

  2. Nyní si připravíme knedlíčky. Mleté jehněčí maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, cayenský pepř, čerstvě mletý černý pepř, sůl, prolisovaný stroužek česneku, rozšlehané vejce a posekanou petrželovou nať. Všechno spolu dobře promícháme a zahustíme strouhankou do tvárné hmoty. Vlhkými ve vodě namočenými rukama vytvarujeme knedlíčky o velikosti pingpongového míčku a odložíme odpočívat do chladničky, aby se dobře propojily všechny chutě

  3. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a orestujeme jen krátce, až se pěkně rozvoní - asi 1 minutu. Přidáme kolečka petržele a mrkve, necháme zkaramelizovat, přidáme pokrájené žluté máslové fazolky, tymián, bobkový list, osolíme a přilijeme vodu. Polévku přivedeme do varu, ztlumíme plamen, vložíme připravené masové knedlíčky a vaříme doměkka na nejnižším plameni pomalým varem

  4. Mezitím si připravíme zátřepku z hustého bílého domácího jogurtu a hladké mouky. Vlijeme do něj asi 2 malé naběračky horké polévky na vyrovnání teploty, potom se zátřepka v polévce nesrazí. Pomalu za stálého míchání vlijeme zátřepku do polévky a povaříme asi 10 minut, tak polévku přiměřeně zahustíme. Vypneme plamen, necháme polévku chvíli odstát, ochutíme cukrem krystal a citronovou šťávou

  5. Jogurtovou polévku podáváme horkou. Na talíři polévku ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, lehkou, osvěžující, slano-sladko-kyselou polévku jemné chuti z delikátní žluté máslové fazolky se zkaramelizovanou kořenovou zeleninou, kterou výborně doplňují mimořádně chutné masové kuličky z mletého jehněčího masa, které vaříme v polévce

  6. Pokud nemáme vlastní domácí hustý jogurt, můžeme použít bílý neochucený řecký jogurt, který večer zavážeme do gázy a necháme odtéct zavěšené na vařečce nad mísou v chladničce. Ztečenou syrovátku použijeme v jiném receptu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!