Nejlepší domácí svíčková recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g slanina
150 g máslo
1 ks cibule
150 g celer
1 špetka tymián
150 g mrkev
75 g petržel
3 ks bobkový list
3 kuličky nové koření
2 lžíce hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
5 kuliček celý pepř
750 g hovězí svíčková
100 g plnotučné mléko
podle chuti
cukr
sůl
mletý pepř
citronová šťáva
podle potřeby
mléko
na ozdobu
citron
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

  2. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec svíčkovou omáčku přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. Ten připravíme tak, že polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.

  3. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.

  4. Nejlepší domácí svíčkovou podáváme ozdobenou plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!