Nejen velikonoční perník recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
-
2 ks vejce
50 g máslo
2 lžíce rum
2 lžíce kakao
1 ks bílek
1 ks bílek
4 lžíce med
140 g cukr moučka
250 g cukr moučka
420 g hladká mouka
citronová šťáva
1 lžíce perníkové koření
potravinářské barvivo
Postup Nejen velikonoční perník
Postup přípravy receptu
-
Med s cukrem a máslem za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs odstavíme a necháme úplně vychladnout
Do studené směsi vmícháme vejce, koření, rum a mouku. Kdo má raději tmavý perník, přimíchá i kakao. Vše vymícháme na hladké, celistvé a nelepivé těsto. Pokud se nám těsto lepí, vyklopíme ho na pomoučněný vál a vpracujeme trochu mouky. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet
Odpočaté těsto rozválíme na asi 2 mm silnou placku a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Všechny tvary před vložením do trouby potřeme bílkem
Perník pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Perník jde lehce zvednout a tvary jsou pevné. Upečený perník necháme vychladnout
Cukr vymícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy na hladkou glazuru. Na Velikonoce přidávám špetku žlutého barviva, na Vánoce zase červené. Velikonoční nebo vánoční perníky ozdobíme nebo jen natřeme štětečkem a glazuru necháme zaschnout.