Nejen velikonoční perník recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 2 ks vejce 50 g máslo 2 lžíce rum 2 lžíce kakao 1 ks bílek 1 ks bílek 4 lžíce med 140 g cukr moučka 250 g cukr moučka 420 g hladká mouka citronová šťáva 1 lžíce perníkové koření potravinářské barvivo
Postup Nejen velikonoční perník
Postup přípravy receptu
-
Med s cukrem a máslem za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs odstavíme a necháme úplně vychladnout
Do studené směsi vmícháme vejce, koření, rum a mouku. Kdo má raději tmavý perník, přimíchá i kakao. Vše vymícháme na hladké, celistvé a nelepivé těsto. Pokud se nám těsto lepí, vyklopíme ho na pomoučněný vál a vpracujeme trochu mouky. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet
Odpočaté těsto rozválíme na asi 2 mm silnou placku a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Všechny tvary před vložením do trouby potřeme bílkem
Perník pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Perník jde lehce zvednout a tvary jsou pevné. Upečený perník necháme vychladnout
Cukr vymícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy na hladkou glazuru. Na Velikonoce přidávám špetku žlutého barviva, na Vánoce zase červené. Velikonoční nebo vánoční perníky ozdobíme nebo jen natřeme štětečkem a glazuru necháme zaschnout.