Nejen velikonoční perník recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

2 ks vejce
50 g máslo
2 lžíce rum
2 lžíce kakao
1 ks bílek
1 ks bílek
4 lžíce med
140 g cukr moučka
250 g cukr moučka
420 g hladká mouka
citronová šťáva
1 lžíce perníkové koření
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Med s cukrem a máslem za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs odstavíme a necháme úplně vychladnout

  2. Do studené směsi vmícháme vejce, koření, rum a mouku. Kdo má raději tmavý perník, přimíchá i kakao. Vše vymícháme na hladké, celistvé a nelepivé těsto. Pokud se nám těsto lepí, vyklopíme ho na pomoučněný vál a vpracujeme trochu mouky. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet

  3. Odpočaté těsto rozválíme na asi 2 mm silnou placku a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Všechny tvary před vložením do trouby potřeme bílkem

  4. Perník pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Perník jde lehce zvednout a tvary jsou pevné. Upečený perník necháme vychladnout

  5. Cukr vymícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy na hladkou glazuru. Na Velikonoce přidávám špetku žlutého barviva, na Vánoce zase červené. Velikonoční nebo vánoční perníky ozdobíme nebo jen natřeme štětečkem a glazuru necháme zaschnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!