Náš domácí hovězí guláš recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
6-8 ks cibule
3 lžíce sádlo
1 lžička mletý kmín
3 lžíce rajský protlak
1 lžíce mletá sladká paprika
750 g hovězí kližka nebo krk
podle chuti
sůl
majoránka
pepř
podle potřeby
hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Velké cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je orestujeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat. Čím méně udržíme guláš tekutý, tím lepší bude výsledná chuť. Osobně vařím v hrnci s teflonovým povrchem, zjednoduší to práci.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, pokud je to nutné, pak jedině chlebovou strouhankou.

  6. Náš domácí hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s bramborovým nebo kynutým knedlíkem. Nejlépe chutná druhý den. Tedy pokud zbyde.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!