Nakládané melanzane v oleji recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks lilek
1 l bílý vinný ocet
podle chuti
2 stroužky česnek
oregano
podle potřeby
chilli paprička
olivový olej
1 hrnek hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z lilků oloupeme a vyřízneme zrníčkovou dužinu. Nakrájíme je na 1 cm velké plátky nebo proužky. Přendáme je do sítka podloženou hlubokou miskou. Hrubozrnnou sůl vysypeme na lilky a rukama dobře prohněteme, obracíme. Vidíme hned, jak lilek pouští vodu. Dbáme na to, aby se miska pod sítkem nedotýkala s lilkem. Vezmeme si hluboký talířek a lilky dobře přitlačíme, aby se pustil zbytek vody. Necháme odpočinout nejlépe přes celou noc.

  2. Na druhý den rukama lilky naposledy vyždímáme, uvidíme, že sůl není již žádná.

  3. Do nádobky nalijeme ocet a ponoříme nakrájené lilky. Necháme stát na 2 hodiny. Poté lilky dobře rukama vyždímáme.

  4. Do skleněné sterilované nádobky dáme oregano, česnek, pálivé peperončíno, bobkový list, přidáme lilky a dobře promícháme. Zalijeme olivovým olejem. Lilky musí být dobře ponořené.

  5. Melanzane v oleji dáme do lednice. Můžeme již ochutnávat, ale po jednom týdnu jsou nejlepší.

  6. Stejným způsobem můžeme připravit také cukety.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!