Musaka po česku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
3 kg brambory
1 kg cibule
50 dkg mleté maso
3 lžíce mletá sladká paprika
podle chuti
česnek
sůl
pepř
gulášové koření
čerstvá paprika
zálivka
4-5 ks vejce
50 dl mléko
6-7 lžic hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvičce rozpálíme olej, na kterém osmahneme dozlatova na kostičky nakrájené 2 cibule. Poté přidáme mleté maso (nejlépe část vepřového a část hovězího masa), které při osmahnutí rozetřeme na malé kousky. Přidáme cca 2 - 3 lžíce mleté sladké papriky, opepříme a osolíme podle chuti. Malinko podlijeme vývarem nebo vodou. Můžeme přidat i česnek. Papriku můžeme nahradit gulášovou směsí, ale pozor, o to méně pepře a soli. Zkrátka uděláme si hustý guláš z mletého masa.

  2. Pustíme si troubu, aby se předehřála.

  3. Oloupeme a na plátky nakrájíme syrové brambory s cibulí, kterou nakrájíme na kolečka. Pokud máme doma čerstvé papriky, můžeme si na nudličky nakrájet třeba i 2 papriky, které přidáme na vrstvu cibule.

  4. Do hlubokého pekáče naskládáme vrstvu syrových brambor, které osolíme a opepříme. Dále vrstvičku cibule a můžeme přidat i papriku. Na cibuli rozetřeme polovinu směsi z mletého masa a opět přidáme vrstvu brambor a cibule (nezapomenout osolit a opepřit) a zbytek směsi z mletého masa. Vše zakryjeme vrstvou brambor, které opět osolíme a opepříme.

  5. Pekáč dáme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud brambory nezměknou (vrchní vrstva brambor začne hnědnout). Doba zapečení záleží na teplotě trouby a pohybuje se cca jeden a půl hodiny.

  6. Mezitím si připravíme zálivku. Do půllitru rozklepneme 4 - 5 vajec, dolijeme mlékem a rozmícháme. Při míchání postupně přidáme 6 - 7 lžic hrubé mouky.

  7. Když jsou brambory v pekáči upečené, zalijeme vše zálivkou a necháme ještě cca 1/2 hodiny péct. Zálivka se musí zapéct.

  8. A musaku po česku máme hotovou, můžu popřát jen dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!