Můj medovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
1 ks máslo
3 lžíce med
300 g cukr krupice
15 g soda
400 g hladká mouka
náplň 1
100 g máslo
1 plechovka salko
náplň 2
200 g máslo
250 ml mléko
200 g cukr moučka
3 lžíce dětská krupička
na ozdobu
2 hrstě ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Neotevřené salko vaříme ve vodní lázni 2 hodiny, aby zkaramelizovalo, poté ho necháme vychladnout. Nejlepší je připravit si salko předem, dá koupit i přímo karamelové. Pak si připravíme těsto. Do většího kastrolu si dáme vodu na vodní lázeň a přivedeme k varu. Na kastrol položíme druhý menší hrnec. Volíme takový, aby se nedotýkal vod, případně ji trochu slijeme. Ve vodní lázni rozpustíme máslo nebo tuk na pečení. Přidáme med a důkladně promícháme. Pak přidáme vejce a rychle šlehačem vyšleháme. Nakonec přidáme cukr, který necháme rozpustit, ale již nešleháme.

  2. Do směsi nad vodní lázní přidáme půlku mouky smíchané se sodou. Během míchání sejmeme z lázně a vmícháme zbytek mouky. Podle potřeby můžeme použít šlehač s metlami na těsto. Těsto bude velmi tuhé. Mícháme nebo šleháme 5 - 10 minut, aby se vše spojilo. Těsto bude lité, ale hodně husté.

  3. Vezmeme si pečící papír, obkreslíme na něj nějakou výraznější tužkou nebo fixem talíř. Použila jsem normální masový. V co nejtenčí vrstvě naneseme těsto nejlépe gumovou stěrkou na pečící papír. Stačí opravdu slabá vrstva, protože při pečení těsto hodně vykyne. Takto připravíme všechno těsto, zhruba 11 plátů. Pečící papír s těstem dáme do předehřáté trouby na 150 - 180 °C podle trouby a pečeme 5 - 8 minut. Během pečení těsto hlídáme. Upečené pláty necháme vychladnout.

  4. Na každý plát položíme menší hluboký talíř a podle něj obřízneme upečené korpusy dokola. Odkrojky nevyhazujeme, ani nejíme. Budeme je potřebovat.

  5. Během pečení a chlazení korpusů si můžeme připravit krémy. Zkaramelizované salko ušleháme s máslem. Na druhý krém připravíme z mléka a krupičky klasickou krupici. Necháme ji vychladnout a zašleháme do ní změklé máslo a cukr.

  6. Poté mažeme na střídačku na pláty první krém a druhy krém, dokud nemáme všechny pláty namazány. Pláty naskládáme na sebe, krémem potřeme boky i úplně poslední plát.

  7. Rozmixujeme odřezky a posypeme jimi celý medovník. Úplně nakonec posypeme celý medovník oříšky. Nebo je můžeme dát rovnou do rozmixovaných drobků. Medovník dáme do ledničky vychladnout aspoň na 24 hodin.

  8. Můj medovník je výborný. Celá rodina ho zbožňuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!