Mrkvový koláč s tvarohovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
1 lžička skořice
75 g rozinky
1 ks citron
250 g mrkev
0.5 lžičky prášek do pečiva
115 ml med
170 g celozrnná mouka
40 g mletý mák
50 g měkký slunečnicový margarín
140 ml nízkotučného bílého jogurtu
krém
125 g tvaroh
2 lžičky med
2 kapky vanilková esence

Postup přípravy receptu

  1. Mrkve očistíme a nastrouháme najemno. Citron pořádně omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.

  2. Ve větším hrnci zahřejeme med, margarín a rozinky. Odstavíme z ohně vmícháme mrkev, citronovou kůru, jogurt a vejce. Přidáme mouku a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme mák a skořici.

  3. Vymažeme dortovou formu (průměr 20 cm) a těsto do ní vlijeme. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu. Poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme dalších 30 minut, dokud se okraje koláče neodchlipují od stěn formy. Vytáhneme z trouby a necháme koláč ještě 20 minut ve formě, potom ho vyklopíme na talíř či plochou mísu.

  4. Během pečení si připravíme krém. Smícháme tvaroh s 2 lžičkami medu a vanilkovou esencí. Krémem potřeme vychladlý koláč. A nyní už můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!