Mřížkový koláč s tvarohem a povidly recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
200 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
1 ks citron
1 hrst mandle
100 g povidla
100 g cukr moučka
1 lžíce cukr moučka
300 g hladká mouka
200 g zakysaná smetana
1 lžíce citronová kůra
máslo na vymazání
mouka na vysypání
1/2 balení vanilkový pudinkový prášek
2 ks tvaroh v alobalu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy odvážíme mouku, cukr, špetku soli a na kostky nakrájené studené máslo. Konečky prstů začneme tvořit drobenku. Poté přidáme žloutky, citronovou kůru i šťávu a 1 lžíci rumu. Hbitě zpracujeme v těsto. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice. Zbytek těsta vyválíme a vytvoříme korpus koláče s vyššími okraji do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut

  2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V míse vyšleháme tvarohy z alobalu, zakysanou smetanu, půl balení vanilkového pudinku (rovnou vysypat ze sáčku, nevařit), moučkový cukr podle chuti a citronovou kůru

  3. Předpečený korpus necháme lehce vychladnout, potřeme silnější vrstvou povidel nebo džemu a zatřeme připravenou tvarohovou náplní

  4. Vyválíme část těsta, co odpočívalo v lednici, nařežeme nožem nebo rádýlkem na silnější pruhy a skládáme na povrch koláče do tvaru mřížky

  5. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Mřížkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, je hotový za cca 30 minut

  6. Vychladlý mřížkový koláč s tvarohem a povidly podáváme nakrájený na klínky jako dezert, chutná ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!