Moravské dvojctihodné koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- drobenka cukr máslo mouka náplň cukr 1 ks vejce 1 špetka vanilka 1 špetka citronová kůra 1 balíček měkký tvaroh těsto 1 špetka sůl 2 ks vejce 8 dkg máslo 4 dkg droždí 8 dkg cukr krupice 1 špetka citronová kůra 50 dkg polohrubá mouka podle potřeby mléko povidla borůvky
Postup Moravské dvojctihodné koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Z části mouky, cukru a celé dávky droždí připravíme kvásek. Do mísy vysypeme mouku, cukr a sůl. Dále vlijeme kvásek, rozpuštěné máslo nebo sádlo a žloutky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme vláčné těsto, které za dobu kynutí ještě dvakrát propracujeme.
Vykynuté těsto přendáme na vál, kde vyválíme plát a podle toho, jak velké chceme koláče, nakrájíme čtverce. Náplň do koláčů připravíme z 1 tvarohu, cukru, žloutku, vanilky a špetky nastrouhané citronové kůry. Do středu každého čtverce dáme tvarohovou náplň, zamotáme jako na buchty a klademe dál od sebe na pečícím papírem vyložený plech. Necháme chvíli kynout, pak do středu každého bochánku vytlačíme důlek a naplníme ho borůvkami nebo povidly a posypeme žmolenkou z másla, cukru a mouky.
Moravské dvojctihodné koláče upečeme v předehřáté troubě.
Moravské dvojctihodné koláče podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.