Moravské zelníky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 60 ml olivový olej 80 ml zeleninový vývar 150 ml řepkový olej 15 g kremžská hořčice mletý černý pepř 400 g kysané zelí 25 g čerstvé bylinky 400 g čerstvý listový špenát 200 g nahrubo nastrouhané brambory 200 g najemno nastrouhané brambory
Postup Moravské zelníky
Postup přípravy receptu
-
Z překrájeného kysaného zelí a nastrouhaných brambor musíme dobře vycedit vodu. Pak smícháme v míse dohromady, přidáme vajíčka a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vytvarujeme placky různých tvarů podle fantazie a pečeme zprudka, krátce, dozlatova na teflonové pánvi
Příprava omáčky
Zeleninový vývar, kremžskou hořčici, bylinky (oregano, majoránka, plocholistá petržel, libeček) a olivový olej rozmixujeme v mixéru dohladka
Servírování
Moravské zelníky servírujeme s čerstvým orestovaným špenátem, který pokapeme připravenou bylinkovou omáčkou
V obchodě vybírejte zelí kysané (v sáčku). Sterilované zelí ve sklenici bývá ochuceno cukrem a obsahuje také konzervanty. Protože neprošlo mléčným kvašením, neobsahuje bioaktivní látky důležité pro lidské zdraví, jako je vitamin C, kyselina mléčná, enzymy a minerály
Autor receptu: Miroslav Grusz
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013