Kynutý borůvkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
90 g máslo
120 g máslo
2 žloutek
1/4 l mléko
1/2 ks citron
1 kostka droždí
60 g cukr moučka
120 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hrubá mouka
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu drobenky si v hrnečku rozpustíme máslo, které promícháme s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem

  2. Poté můžeme začít s přípravou těsta. Mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme, žloutky oddělíme od bílků. Mléka může být i trochu více než čtvrt litru

  3. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Připravený kvásek necháme na pár minut vykynout

  4. Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru

  5. Žloutky rozpustíme ve zbytku vlahého mléka a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto, nejlépe elektrickým ručním hnětačem. Těsto není tuhé, spíše řidší

  6. Těsto hned rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto můžeme rozdělit i na díly a roztáhnout do tří kulatých koláčových forem. Na plechu necháme těsto ještě asi 20 minut kynout

  7. Koláč posypeme borůvkami, nebo jiným ovocem, nakonec ještě drobenkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 150°C

  8. Kynutý borůvkový koláč zapíjíme mlékem nebo čajem. Nejlépe však chutná k odpolední kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!