Meruňková marmeláda s levandulí recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 kg meruňky 3 lžíce citronová šťáva 400 g třtinový cukr 1 lžíce sušená levandule 15 g citrusový pektin
Postup Meruňková marmeláda s levandulí
Postup přípravy receptu
-
Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky, dáme do misky a zasypeme 350 g třtinového cukru. Přidáme květy sušené levandule, dobře promícháme a necháme minimálně 3 hodiny odstát, nejlépe v chladu. V hrnci poté přivedeme meruňky k varu a vaříme asi 5 - 6 minut. Zbytek cukru smícháme s citrusovým pektinem a přidáme k meruňkám. Důkladně promícháme a vaříme ještě asi tak jednu minutu. Pak přidáme citrónovou šťávu a opět promícháme
Hustotu marmelády můžeme jednoduše zkontrolovat kápnutím malého množství na vychlazený talířek. Marmeláda by měla jen mírně stékat a na povrchu tuhnout. Pokud by byla ještě příliš tekutá, stačí přidat trochu pektinu smíchaného s cukrem a chvíli povařit
Hotovou meruňkovou marmeládu s levandulí plníme naběračkou do horkých sterilizovaných sklenic.