Masový kotlík recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 svazek petrželka
750 g brambory
6 ks cibule
1-2 lžíce sádlo
1 ks feferonka
2-4 ks klobása
150 g špek
1 balíček mletá paprika
4 ks červená paprika
1 kg vepřová plec
2 ks nakládaná rajčata
0.5 ks tvrdý chléb
1 špetka medvědí česnek
1 kg hovězí kližka nebo plec
podle chuti
sůl
majoránka
kmín
nové koření
celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na kostičky. Hovězí kližku nebo plec nakrájíme na kostky o velikosti sousta, stejně tak vepřové plecko. Připravíme si očištěnou zeleninu nakrájenou na kousky, ale také 2 plechovky nakládaných rajčat (o váze 400 g). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Feferonku nasekáme na nudličky.

  2. V kotlíku necháme rozpustit většinu sádla, přidáme kostičky špeku a v momentě

  3. kdy se krásně rozvoní, přisypeme cibuli nakrájenou na kostičky. Osmahneme ji dorůžova a zaprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, necháme zhnědnout a zatáhnout, ještě chvíli opékáme. Podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, novým kořením a kotlík do poloviny zalijeme vodou. Po půlhodině za občasného míchání přidáme kostky vepřového plecka

  4. krátce opečené na zbylém sádle. Vaříme dalších 45 minut. Když je maso skoro měkké, přidáme do kotlíku nakrájenou papriku, rajčata a brambory. Guláš doplníme vodou, aby brambory byly potopené, a vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Směs zahustíme strouhaným chlebem, povaříme 10 minut a dochutíme solí, feferonkou, zasypeme sekanou petrželkou a medvědím česnekem.

  5. Pak masový kotlík sundáme z ohně a zakrytý, ale ne neprodyšně, necháme půl hodiny odstát.

  6. Masový kotlík podáváme s chlebem nebo francouzskou bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!