Masové špízy v olivové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
1 lžíce máslo
2 lžičky oregano
1/2 dl bílé víno
1 - 2 lžíce olivový olej
1 ks zelená paprika
světlá jíška
2 - 3 ks jarní cibulka
zeleninový nebo masový vývar
1 balíček zelené olivy bez pecek
2 plátky vepřová kýta nebo kotleta

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády z olivového oleje, lžičky oregana a soli. Necháme přes noc proležet

  2. Na druhý den si nakrájíme očištěnou zelenou papriku, jarní cibulku rozkrájíme na asi 1,5 cm velké kousky a olivy bez pecek necháme okapat

  3. Připravíme si špejle, které na krajích nařízneme do špičky. Začneme s napichováním. Nejdříve napíchneme maso, potom papriku, olivu, cibulku a znovu maso. Takto opakujeme do doby, než je špíz o velikosti, kterou požadujeme. Většinou stačí tak pětkrát nebo méně, pokud chceme špízy menší. Vytvoříme tak 6 menších špízů (pro každého 2). Zbylé olivy rozkrájíme na poloviny, cibulku na kolečka

  4. Na pánvi rozehřejeme olej a masové špízy ze všech stran prudce osmahneme. Poté podlijeme vodou, do které rozdrobíme asi 1/4 kostky bujonu, případně použijeme připravený vývar. Přilijeme víno a přisypeme lžičku oregana. Přikryjeme a necháme za občasného obracení podusit. Asi po 10 minutách přisypeme zbylé olivy a cibulku a znovu dusíme. Když je maso měkké, špízy vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou. Necháme probublat, vrátíme zpět špízy a už jen prohřejeme

  5. Připravíme si nahřáté talíře, na které pokrm ihned po přípravě servírujeme. K masovým špízům v olivové omáčce podáváme krokety, hranolky nebo americké brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!