Masové kuličky ve smetanové omáčce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
1 lžíce máslo
2 ks brambory
1 ks cibule
2 dl smetana
1 svazeček cibulová nať
500 g míchané mleté maso
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
podle potřeby
máslo na smažení
omáčka
hladká mouka
3 dl masový vývar
2 dl smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Předem si obě brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme. Pokud na brambory zapomeneme, můžeme je nahradit asi 1 dl strouhanky, kterou rozmočíme ve smetaně. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi si rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme. Cibule by měla zůstat měkká. Cibulovou nať opereme, osušíme a také nasekáme.

  2. Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme brambory nebo strouhanku, cibuli, cibulovou nať, vejce a podle chuti směs osolíme a opepříme. Ze všeho vypracujeme souvislou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Kuličky je nejlepší tvořit namočenýma rukama.

  3. V pánvi rozehřejeme máslo, které můžeme podle potřeby naředit trochou oleje. Na pánvi smažíme masové kuličky dozlatova. Doba záleží na velikosti kuliček. Je dobré před každou novou dávkou kuliček stříknout do pánve trochu horké vody. Zlatavé kuličky ukládáme na teplé místo.

  4. V troše vývaru rozmícháme mouku. Do pánve po masových kuličkách nalijeme zbylý vývar a rozředíme tak výpek. Základ omáčky přivedeme k varu, vlijeme vývar s moukou a povaříme do zhoustnutí. Když je omáčka dostatečně provařená, přidáme smetanu. Nakonec omáčku ochutíme solí a pepřem.

  5. Masové kuličky podáváme horké a přeléváme je omáčkou. Podáváme s brambory, kaší, rýží nebo knedlíky. Záleží na chuti. Nejlepší jsou brambory a kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!