Masové koule v rajské omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
sůl
1 ks vejce
1 hrst strouhanka
1 ks cibule
1 ks cibule
150 g celer
150 g sádlo
3 ks mrkev
100 g petržel
bobkový list
nové koření
300 g hladká mouka
citronová šťáva
300 g hovězí zadní
300 g vepřová plec
celý pepř
1 konzerva rajský protlak
mletý černý pepř
1 kostka bujon

Postup přípravy receptu

  1. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno. Opláchneme hovězí a vepřové maso, umeleme nahrubo do mísy, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci hladké mouky, hrst strouhanky, vejce a vše řádně promísíme. Vypracovanou hmotu rozdělíme na 6 - 8 dílů, z kterých vytvoříme koule a vložíme na vymaštěný pekáč

  2. Masové koule dáme zprudka zapéct do trouby na 8 - 10 minut při 200 °C. Poté mírně podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a za občasného podlévání pečeme 35 - 40 minut

  3. Mezitím si připravíme základ s kořenovou zeleninou. Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, nakrájíme na půl kolečka, orestujeme na sádle a přidáme velký rajský protlak. Podlijeme vodou, přidáme kostku bujonu a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Zvlášť si svaříme bobkový list, nové koření, celý pepř a odvar slijeme k základu

  4. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přilijeme výpek z upečených masových koulí a dolijeme podle potřeby vodou nebo vývarem. Necháme zavařit, zahustíme hladkou moukou a za stálého míchání provařujeme 20 - 30 minut. Dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou

  5. Masové koule v rajské omáčce podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!