Maminčina dušená mrkev s vepřovým masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
4 ks mrkev
0 kg vepřové maso
podle chuti
cukr
sůl
ocet
mletý černý pepř
podle potřeby
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Pro vaření chutné dušené mrkve s vepřovým masem musíme nejprve zajistit vhodné maso, což je poměrně zásadní. Ve starých receptech doporučovaný vepřový bok je pro naše současné nároky příliš tučný. Vepřová kýta nebo kotleta je zase moc suchá. Pro dušení s mrkví se nám velmi osvědčila vepřová plec, protože je dostatečně šťavnatá, přitom není tučná a bude z ní výtečný výpek, který naší mrkvi dodá správnou chuť.

  2. Vepřovou plec nejprve opláchneme, poté otřeme ubrouskem a nakrájíme na menší kousky, asi tak 2x3 centimetry (podobně jako na guláš). Při krájení masa dbáme, aby řez vedl vždy pokud možno přes vlákno, plec je tvořena různými svaly. Případné tučnější kousky nebo blanky odřežeme a ty rozřežeme na velice drobné kousky.

  3. Na dvou lžicích másla nebo rostlinného tuku, popřípadě oleje, zpěníme dvě cibule nakrájené nadrobno. Dále přidáme nakrájené maso (kostky i maličké odřezky) a zprudka ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Vepřové maso osolíme lžičkou soli a opepříme. Následně podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme. Dále se občas podíváme pod pokličku, zda se vypařila všechna tekutina, případně doléváme vodu.

  4. Asi půl kilogramu (nebo více podle chuti) mrkve oškrábeme. Mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Když je vepřové maso udušené, ale ještě trochu tuhé, přisypeme k němu mrkev. Potom přilijeme vodu, aby byla směs po poloviny zalita. Přiklopíme a dusíme, až je mrkev udušená, ale ještě příjemně tuhá. Vepřové maso tímto společným varem změkne docela, což je potřeba.

  5. Potom maso s mrkví zaprášíme jednou nebo dvěma lžicemi hladké nebo polohrubé mouky, poté mouku provaříme, hustotu přizpůsobíme na vyhovující konzistenci. K zahuštění můžeme použít i kuličku moučného másla. Někde je zvykem přidávat do mrkve s masem smetanu, pak mouku rozmícháme ve smetaně

  6. Dušenou mrkev s vepřovým masem dochutíme solí a černým pepřem, můžeme přidat cukr, ocet nebo citronovou šťávu, pokud máme rádi mrkev s dušeným vepřovým masem ve sladkokyselé chuti.

  7. Maminčinu dušenou mrkev s vepřovým masem podáváme s vařenými nebo v troubě pečenými bramborami a před servírováním sypeme nasekanou zelenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!