Maminčina domácí koprovka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce olej sůl 4 lžíce máslo 500 ml mléko citron 5 lžic hladká mouka 500 ml masový vývar 1 kelímek smetana ke šlehání mletý černý pepř třtinový cukr 1 - 2 svazečky čerstvý kopr
Postup Maminčina domácí koprovka
Postup přípravy receptu
-
Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme. Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr
V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru. Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat
Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky
Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat. Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem)
Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo. Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa
K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.