Maminčina domácí koprovka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce olej
sůl
4 lžíce máslo
500 ml mléko
citron
5 lžic hladká mouka
500 ml masový vývar
1 kelímek smetana ke šlehání
mletý černý pepř
třtinový cukr
1 - 2 svazečky čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme. Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr

  2. V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru. Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat

  3. Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky

  4. Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat. Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem)

  5. Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo. Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa

  6. K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!