Makový piškot s jahodami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 1/4 lžičky skořice 500 g jahody 300 g jahody 100 g cukr moučka 4 lžíce cukr moučka 100 g mák 1 balení vanilkový cukr 1 balení vanilkový cukr 70 g hladká mouka 2 kelímky zakysaná smetana 1,5 lžíce citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 100 g tuk na pečení 1 balení želatina v prášku 1 balení želatina v prášku
Postup Makový piškot s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Rozpuštěný tuk vyšleháme s vanilkovým cukrem, skořicí a 40 g moučkového cukru. Zašleháme žloutky a nakonec mouku a mák. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něj zbylý moučkový cukr. Po částech jej opatrně přidáme do těsta. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 C. Upečený piškot necháme vychladnout
Smetanu ke šlehání vyšleháme. Zakysané smetany smícháme s vanilkovým cukrem, šlehačkou a na malé kousky pokrájenými jahodami
50 ml vody smícháme s citronovou šťávou a želatinou. Na mírném ohni zahříváme do rozpuštění želatiny. Poté vmícháme do připravené náplně a potřeme jí makový piškot
Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi koláč. Druhou želatinu připravíme dle návodu na obalu a rovnoměrně jí přelijeme jahody
Makový piškot s jahodami dáme ztuhnout do lednice. Zhruba po 2 hodinách můžeme podávat.