Macaroni zapečené s lilkem a masem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks česnek
1 špetka sůl
1 ks cibule
2 lžíce rajčatový protlak
3 ks lilek
1 špetka pepř
80 g mražený hrášek
50 g nastrouhaný parmazán
1 ks rozšlehané vejce
500 g mleté vepřové maso
425 g konzervovaná rajčata
60 g nastrouhaný čedar
115 g těstovin macaroni
150 g nastrouhaná mozzarella

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu o průměru asi 23 cm mírně vytřeme olejem nebo máslem a vyložíme peč. papírem. Macaroni uvaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme

  2. Plátky lilků rozložíme na tácek, osolíme a necháme 20 min.stát. Potom je opláchneme, osušíme papír. Ubrousky a postupně opečeme na oleji po obou stranách dozlatova. Přebytečné olej z nich odstraníme papír. Ubrousky

  3. Na stejné pánvi opečeme pří nízké teplotě za stálého míchání cibuli a česnek. Vložíme mleté maso a mícháme je až zhnědne. Případné hrudky rozmačkáme vidličkou. Přidáme rozmačkaná rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř a dobře promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a směs 15-20 min. vaříme

  4. V míse mícháme hrášek, macaroni, moazzarellu, čedar, vejce a 1/2 parmazánu

  5. Troubu rozehřejeme na 180 C. Na dno dort.formy položíme doprostřed plátek lilku. 3/4 počtu plátků pak rozložíme na dno a po stěnách formy tak, aby se mírně překrývali. Posypem je 1/2 zbylého parmazánu

  6. Mas. směs přidáme ke směsi těstovin, hrášku, vejce a sýrů a dobře promícháme. Náplň opatrně naneseme na lilky a mírně přitlačíme. Zbývající plátky lilku pak položíme navrch opět tak, aby se překrývali, a posypeme je zbytkem parmazánu

  7. Pokrm zapékáme bez pokličky 25-30 min dozlatova. Před vyklopením na mísu jej necháme asi 5 min odpočinout, výborně chutná se zel salátem

  8. POZNÁMKA: místo mletého masa můžeme použít drobně nakrájenou uzeninu a nakrájené vařené kuřecí maso. Jednotlivé porce můžeme přelít jednoduchou rajčatovou omáčkou: drcená konzervovaná rajčata povaříme s trochou česneku, pepře a nakrájené bazalky do zhoustnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!