Lívanečky z kyselé smetany s ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
2 lžíce solamyl
500 ml voda
2 lžíce cukr krupice
40 g cukr moučka
500 ml ovoce
50 g hladká mouka
1 špetka kypřící prášek
500 ml bílý jogurt
250 ml kyselá smetana
citron (pomeranč)

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh

  2. Ve smetaně rozkvedláme žloutky s cukrem, solí a hladkou moukou. Šlehat můžeme ručním šlehačem, aby nezůstaly žmolky. Přidáme tuhý sníh z bílků, špetku kypřícího prášku a lehce promícháme

  3. Na vymaštěné rozehřáté pánvi (nebo lívanečníku) pečeme malé lívanečky po obou stranách

  4. Ovocnou omáčku můžeme připravit z ovoce čerstvého, kompotového, nebo zmrazeného. Ovoce zalijeme polovinou vody, přidáme 2 lžíce cukru a přivedeme k varu. Ve druhé polovině studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme k ovoci a ještě chvíli povaříme do zhoustnutí omáčky. Omáčku lze použít na lívanečky teplou, ale i vychladlou

  5. Lívanečky z kyselé smetany rozdělíme na talíře, přelijeme bílým jogurtem a přelijeme ovocnou omáčkou. Zdobíme plátkem citronu nebo pomeranče.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!