Litá čokoládová buchta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 0 hrnků cukr 4 ks vejce 5-8 lžic máslo 10 lžic strouhaný kokos 2-3 hrnky polohrubá mouka 2 lžíce kakaový prášek 1 kelímek bílý jogurt hrubá mouka na vysypání 1 balíček kypřící prášek do pečiva 0 balíčků vanilkový pudinkový prášek 1 balíček kvalitní hořká čokoláda podle chuti vanilka podle potřeby tuk na vymazání
Postup Litá čokoládová buchta recept
Postup přípravy receptu
-
Formu na pečení vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme hrubou moukou. Kvalitní hořkou čokoládu dáme na chvíli zchladit do mrazáku. Vejce rozšleháme s jogurtem (nejlépe velký jogurt Hollandia selský). Vejce můžeme rozšlehat i se zbytky tvarohu, zakysané smetany apod. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo.
Do mouky přimícháme trochu (ne víc jak 1/3) vanilkového pudinku a celý kypřící prášek. Nejlépe se osvědčil kypřící prášek z vinného kamene. Přimícháme třtinový cukr či vanilkou ochucený (ovoněný) cukr, kakao a strouhaný kokos.
Čokoládu vytáhneme z mrazáku a rozdrtíme ji, ještě zabalenou, pomocí dřevěné paličky na maso na menší a různě velké kousky. Přimícháme suché ingredience do tekuté směsi, smícháme a nasypeme čokoládu. Příliš řídkou směs upravíme kokosem, příliš hustou mlékem.
Čokoládovou buchtu upečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
Litou čokoládovou buchtu podáváme podle chuti k různým příležitostem. U nás mizí dřív než vychladne, proto ji podáváme se studeným mlékem.