Listové paštičky s vejcem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
20 g máslo
10 snítek petrželka
350 g žampiony
2 ks středně velká cibule
500 g listové těsto
mletý pepř
60 g smetana ke šlehání
40 g hladká ouka
na potření
1 ks žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vaříme 10 minut ve vroucí vodě, zchladíme je a oloupeme. Petržel opláchneme a nasekáme na jemno. Očistíme žampiony, odkrojíme nožičky a spolu s hlavičkami je opláchneme ve studené vodě a osušíme. Pak je nasekáme na hrubo. Cibuli nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět na másle po dobu asi 5 minut. Přidáme žampiony, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Osmahneme na prudkém ohni asi 6 minut tak, aby se přebytečná voda odpařila. Žampiony zalijeme smetanou a dusíme, dokud směs nezhoustne. Přidáme nasekanou petrželku a necháme směs zchladnout.

  2. Těsto rozválíme na pomoučněné desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojíme z něj 4 kolečka o průměru asi 10 cm a 4 o průměru 14 cm.

  3. Na menší kolečka navršíme připravenou nádivku tak, aby po obvodu zůstal okraj bez nádivky. Doprostřed dáme vejce, okraje potřeme vodou. Vejce překryjeme kolečkem těsta o větším průměru a přitiskneme okraje k sobě. Přebytečné těsto odkrojíme rádýlkem. Paštičky potřeme ušlehaným vejcem a poklademe je ozdůbkami vvkrájenými ze zbylého těsta.

  4. Listové paštičky s vejcem rozložíme na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo dokud nezezlátnou.

  5. Listové paštičky s vejcem podáváme vlažné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!