Lehký bezlepkový borůvkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce tuk na vymazání
1-2 lžíce kukuřičná strouhanka na vysypání
těsto
4 lžíce máslo
0 hrnků rýžové mléko
0 hrnků třtinový cukr
5 g bezfosfátový prášek do pečiva
1-2 lžíce rýžový sirup
1 hrnek mouka Schar mix B
drobenka
1 lžíce máslo
3 lžíce třtinový cukr
4 lžíce rýžová krupička
náplň
400 g borůvky
na ozdobu
1 lžička mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Na drobenku smícháme tužší máslo s rýžovou krupičkou, třtinovým cukrem a mezi prsty připravíme žmolenku. Pro vůni můžeme použít trochu vanilkového či skořicového cukru. Kulatou koláčovou formu (asi průměru 26 cm) dobře vymažeme tukem na pečení nebo sádlem a vysypeme kukuřičnou strouhankou.

  2. Asi lžíci mouky smícháme s práškem do pečiva, ve větší míse smícháme zbylou mouku s cukrem a rýžovým či agávovým sirupem. V menší misce rozšleháme metličkou změklé máslo (možno nahradit brynzou a mascarpone) s mlékem do řidší konzistence, aby se nám netvořily v mouce hrudky. Po rozšlehání přidáme k suchým přísadám a společně zpracujeme, dokud se nám úplně nerozpustí krystalky cukru. Přidáme mouku s práškem do pečiva a dobře promísíme. Pokud je třeba, můžeme ještě přidat mléko.

  3. Těsto stěrkou opatrně rozprostřeme a rovnoměrně posypeme omytými a okapanými borůvkami, které trochu přitlačíme do těsta. Nakonec posypeme celý koláč drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 25 - 30 minut na 180 °C do zezlátnutí okrajů, případně zkoušíme špejlí.

  4. Lehký bezlepkový borůvkový koláč podáváme samotný, případně ozdobený lžící zakysané smetany či mascarpone a lehce zaprášený skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!