Kynutý koláč Leopard recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
50 g máslo
1 lžíce mléko
250 ml mléko
5 ml mléko
mléko
75 g cukr moučka
1 lžíce cukr moučka
1 lžička cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
375 g polohrubá mouka
3,5 g sušené droždí
5 g holandské kakao
15 g holandské kakao
25 g maizena - kukuřičný škrob

Postup přípravy receptu

  1. Ve studeném mléku rozmícháme dohladka kukuřičný škrob, aby v něm nebyly žádné hrudky. Na mírném plameni a za stálého míchání uvaříme na hustou kaši, vypneme plamen a v uvařené horké kaši rozpustíme za stálého míchání čerstvé máslo zbytkovým teplem. Poté směs necháme úplně vychladnout

  2. Do mísy robota dáme prosátou mouku promíchanou se solí, vanilkovým cukrem, cukrem moučka, droždím, přidáme mléčnou kaši s rozpuštěným máslem a v robotu pomocí mísících háků vymísíme hladké a lesklé těsto. Poté vybereme těsto na desku a vytvarujeme z něho bochník, který rozdělíme na poloviny. Polovinu těsta dáme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout - asi 2 hodiny, to bude světlé nebarvené těsto

  3. Druhou polovinu těsta rozdělíme nožem na dvě poloviny - 2 čtvrtiny, do prvé čtvrtiny těsta přidáme 5 gramů kakaa, 5 ml studeného mléka a 1 lžičku cukru, všechno spolu vymísíme dohladka a vytvarujeme bochník - to bude světlé kakaové těsto

  4. Do druhé čtvrtiny těsta přidáme 15 gramů kakaa, 1 lžíci studeného mléka, 1 lžíci cukru a také vymísíme dohladka - to bude tmavé kakaové těsto

  5. Obě kakaová těsta vytvarujeme do bochníku a dáme každý bochník těsta zvlášť do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout - také asi 2 hodiny. Každý vykynutý bochník rozdělíme na 7 přibližně stejných častí, uděláme z nich malé bochníčky. Každý bochníček rozvalíme dlaněmi na válečky o délce asi 20 cm

  6. Z válečků světlého nebarveného těsta a světlého kakaového těsta rozválíme ovál o uvedené délce. Každý váleček tmavého kakaového těsta zabalíme na těsno do světle kakaového oválu a potom zabalíme na těsno ještě do oválu ze světlého nezbarveného těsta

  7. Formu na biskupský chlebíček vysteleme pečícím papírem a na spodek vložíme 3 zabalené válečky, na které rozložíme 4 zabalené válečky těsta - tímto vytvoříme vzor leopard. Povrch potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev, pečeme 40 až 45 minut

  8. Upečený leopardí koláč vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce, vychladlý koláč pokrájíme na porce. Kynutý koláč Leopard podáváme s čerstvým máslem, nutellou anebo domácí marmeládou k horkému kakau nebo čaji

  9. Pro svátečnější příležitost můžeme koláč Leopard potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypat na hrubo nasekanými lískovými nebo jinými ořechy. Do těsta můžeme také přidat nastrouhanou citronovou anebo pomerančovou kůru

  10. Koláč Leopard je nejen efektní na pohled, ale i velmi chutný, lehoučký a nadýchaný. Koláč je vhodný ke kávě pro návštěvy nebo jako vynikající sladká nedělní snídaně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!